“Bilim insanları 100 milyon yıldır amber içinde sıkışmış şaşırtıcı bir balçık kalıp buldu”
Gottingen Üniversitesi, Helsinki Üniversitesi ve Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden bilim insanları, bir kertenkele bacağı ile birlikte 100 milyon yıllık Myanmar ağacı reçinesi ile kaplı, bilinen en eski çamur küfünü keşfettiler. Ekip, son zamanlardaki bulgularını Scientific Reports dergisinde yayınladı.
Bilim insanları, 100 milyon yıldır amber içinde sıkışmış şaşırtıcı balçık kalıp buluyor.
Mikroorganizmaların yer aldığı balçık kalıpları (miksomisetler olarak da bilinir) tek hücreli organizmalardır. Gottingen Üniversitesi, “spor yapmak ve yaymak için hizmet veren karmaşık, güzel ve narin meyve gövdeleri oluşturmak için bir araya gelebilirler” dedi.
Zaten bir kırkayak, kene, salyangoz, bir kuyruklu örümcek ve hatta eski kehribarda sıkışmış küf domuzları da bulunmuş ve hayretle karşılanmıştı. Şimdi korunmuş harikalar listesine sevimli küçük bir balçık kalıp ekleyebiliriz.
Helsinki Üniversitesi’nden botanikçi Jouko Rikkinen, “Kırılgan meyve kütleleri, büyük olasılıkla yapışkan ağaç reçinesine de yakalanan ve sonunda sürüngenle birlikte gömülen bir kertenkele tarafından ağaç kabuğundan yırtılmıştı” dedi.
Bu son derece nadir bir bulgudur. Araştırmacılar, sadece onaylanmış iki fosilleşmiş balçık kalıp meyve gövdesini biliyor. Ve bunlar oldukça genç. Bu çok daha eski örnek, bilim insanlarının balçık kalıplarının tarihi ve evrimi hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı oluyor. Bugün hala var olan bilinen bir balçık kalıbı cinsiyle bile eşleşmektedir.