Batı Avustralya’da bir sondaj deliğinde 1306 bacaklı bir kırkayak bulundu
Daha önce, 1000’den fazla bacağı olan bir kırkayak duydunuz mu? Bu sayı, kırkayaklar için şu anda bir rekor. Dünya yüzeyinin altında rekor sayıdaki bacaklara sahip olan bir kırkayak bulundu. Bu, dünyanın ilk gerçek kırkayağı olarak karşımıza çıkıyor.
Artık böyle bir kırkayağın varlığını biliyoruz. 1000’den fazla bacağa sahip olan hayvan, Batı Avustralya’daki bir sondaj deliğinden çıktı. Böylece, kırkayaklar arasındaki yeni rekorun sahibi oldu.
Önceki rekor 2006 yılında tanımlanan Kaliforniyalı Illacme plenipes türü bir kırkayağa aitti. Bu kırkayağın bacak sayısı ise 750 taneydi. Yeni tanımlanan kırkayak, 1000’i aşkın bacak sayısıyla bu rekorun yeni sahibi oldu.
Kırkayak, Dünya yüzeyinin 60 metre derinliğinde ortaya çıktı. Keşif, Batı Avustralya’daki maden çalışmaları sırasında açılmış bir sondaj deliğinde gerçekleşti.
Yeni türün toplam bacak sayısı 1.306 adettir. Ayrıca kırkayak, yaklaşık dokuz buçuk santimetre uzunluğundadır. USB kablosu inceliğindeki hayvan ayrıca diğerlerine göre çok daha derinde yaşamaktadır.
Nasıl buldular?
Maden çalışmalarındaki sondaj delikleri, yeni türdeki hayvanları keşfetmek için de kullanılır. Araştırmacılar, yerin altındaki dünyaya delikler aracılığıyla tuzaklar gönderir. Böylece orada nelerin gizlendiğini öğrenmeyi amaçlar. Araştırmacıların söylediğine göre bu tuzaklar, daha önce hiç görülmemiş yeni türleri yakaladı.
1306 bacaklı kırkayak, araştırmacıların bu şekilde bulduğu canlılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu canlı, Persephone türünün bir örneğini teşkil ediyor.
Persephone kırkayak, 2020’nin ağustos ayında, Batı Avustralya’nın Eastern Goldfields Eyaletindeki bir delikten çıktı. Ardından bilim insanları güçlü mikroskoplar yardımıyla hayvan üzerinde incelemelere başladı. İnceleme sonuçları geçtiğimiz günlerde bir dergide yer aldı.
Peki bir canlı neden bu kadar bacağa ihtiyaç duyar? Bunun cevabı çok zor değil. Bacaklar hareket içindir ve yer altında delme işini de görür. Sayıca çok ve kısa bacaklar toprağın altını delip hareket etmeyi kolaylaştırır. Bundan dolayı yer altındaki birçok canlı böyle bacaklara ihtiyaç duyar.
Persephone kırkayak da bu canlılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Diğer yandan bilim insanları, buna benzer daha çok canlının olduğunu tahmin ediyor. Onlara göre, toprağın altında daha önce hiç görmediğimiz oldukça fazla canlı yaşıyor olabilir. Ayrıca bunları ortaya çıkarmak için daha çok ve güvenilir çalışmalar yapmak gerekiyor.