“Şarj edilebilir bir dünya kuran John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino, 2019 Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi oldu”
Kimya alanında Nobel ödülünün sahipleri belli oldu. Bu yıl, Nobel Kimya Ödülü de tıp ve fizik alanlarında olduğu gibi üç isme verildi. Bu isimler: John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino.
Yapılan açıklamaya göre, bu üç isme “şarj edilebilir bir dünya” oluşturdukları sebebiyle, ödül verildi. Ayrıca, 2019 Nobel Kimya Ödülü, lityum-iyon pilin gelişimini ödüllendirmiş oldu. Lityum-iyon pillerinin telefondan dizüstü bilgisayarlara ve elektrikli araçlara kadar her şeyin içinde bulunduğunu ifade eden açıklama, bilim insanlarının insanlık için en büyük faydayı sağladıklarını belirtiyor.
Stanley Whittingham, fosil yakıtsız enerji teknolojilerine yol açabilecek yöntemler geliştirmek için çalıştı. Süper iletkenleri araştırmaya başladı ve lityum pilde yenilikçi bir katot oluşturmak için kullandığı enerji açısından zengin bir malzeme keşfetti.
John Goodenough, metal sülfür yerine metal oksit kullanılarak yapıldığında katodun daha da büyük bir potansiyele sahip olacağını öngördü. Sistematik bir araştırmadan sonra, 1980’de, iç içe geçmiş lityum iyonlarıyla kobalt oksidin dört volt üretebileceğini gösterdi.
Temel olarak Goodenough’un katodu ile Akira Yoshino, 1985 yılında ticari olarak piyasada bulunan ilk lityum-iyon bataryayı yarattı.

Kablosuz, fosilsiz bir toplumun temelini, böylece atmış olan bilim insanları, bu yılın Nobel Kimya Ödülü’nü aldı.