“2020 Nobel Tıp Ödülünün sahipleri, hepatit C virüsünün keşfi için çalışmalar yapan Harvey Alter, Michael Houghton ve Charles Rice oldu”
Bu yılın Nobel Tıp ödülleri hepatit C virüsünün keşfi için çalışmalar yapan bilim insanlarına gitti. 2020 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünün sahipleri Harvey Alter, Michael Houghton ve Charles Rice oldu.
Harvey Alter, Michael Houghton ve Charles Rice, hepatit C virüsünün keşfine katkılarından dolayı geçtiğimiz günlerde 2020 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünün sahibi oldular.
Nobel Komitesi, çalışmalarının siroz ve karaciğer kanserine neden olabilecek virüsün tanımlanmasına yardımcı olduğunu ifade etti. Bununla beraber çalışmaların hayat kurtaran kan testleri ve tedavilerine yardımcı olduğunu söyledi.
Bilim insanlarının çalışmaları, hepatit C’nin keşfine giden yolu işaret etmek için birbirlerinin araştırmalarına dayanıyor. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde bulunan Alter, kan nakli yapılan hastalarda hepatit oluşumunu inceledi ve bilinmeyen virüs, kronik hepatitin yaygın bir nedeniydi. Houghton, ilaç firması Chiron için çalışırken, virüsün genomunu izole etmek için yeni teknikler kullandı ve daha sonra St. Louis’deki Washington Üniversitesi’nde araştırmacı olan hepatit C. Rice olarak adlandırıldı. Louis, tek başına hepatit C virüsünün açıklanamayan hepatit vakalarına neden olabileceğine dair son kanıtı sağladı.

Nobel Komitesi geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, hepatit C virüsünün keşfinin viral hastalıklara karşı devam eden mücadelede dönüm noktası niteliğinde bir başarı olduğunu ifade etti. Komite aynı zamanda, Alter, Houghton ve Rice’ın çalışmalarının dünyanın birçok yerinde transfüzyon sonrası hepatiti esasen ortadan kaldırarak küresel sağlığı iyileştirdiğini söyledi. Bununla beraber ayrıca hepatitin tedavisine yardımcı olacak hassas kan testleri ve antiviral ilaçların geliştirilmesine yol açtığı ifadelerinde bulundu.