“2020’nin ilk yeni kuyruklu yıldızı keşfedildikten hemen sonra güneşe çarpıyor”
Uzay o kadar geniştir ki, küçük bir kuyruklu yıldızın fark edilmesi zor olabilir. Bir küçük Kreutz sungrazer (Birkaç yüzyıl önce dağılmış büyük bir kuyruklu yıldızın parçaları olduğuna inanılıyor) durumunda, ilk kez hemen buharlaşmak için güneşe doğru baş aşağı batırılmadan önce görüldü.
Washington DC’deki Donanma Araştırma Laboratuvarı’nda NASA’nın Sungrazing Comets Projesi’ni yürüten Karl Battams, 2020’de keşfedilen ilk yeni kuyruklu yıldızın zaten gittiğini pazartesi günü Twitter’dan paylaştı. Battams ayrıca Güneş ve Heliospheric Gözlemevi, yani SOHO’dan son anlarının bazı görüntülerini paylaştı.
Kreutz sungrazerler, yüzyıllar önce yüzlerce küçük parçaya bölünmüş büyük bir kuyruklu yıldızdan arta kalan bir kuyruklu yıldız ailesidir. Her yıl bir dizi mini kuyruklu yıldız bulunur.
2020‘nin ilk yeni kuyruklu yıldızı keşfedildikten hemen sonra güneşe çarpıyor.
Karl Battams verdiği bir demeçte, “SOHO‘nun bir kuyruklu yıldız bulmasının 13 gün sürmesi oldukça sıra dışı bir durum. Bu, 2008’den beri keşif yapmadan yeni bir takvim yılına girmiş olduğumuz en uzak şey” ifadelerinde bulundu.
Henüz adlandırılmamış kuyruklu yıldız, SOHO görüntülerinde Worachate Boonplod adlı amatör bir kuyruklu yıldız avcısı tarafından fark edildi.
Bu cesur, isimsiz kuyruklu yıldız gitmiş olsa da yakında koma yolunda takip edecek başkaları da olabilir. Aslında Karl Battams, 2020’nin ikinci yeni kuyruklu yıldızının da bir Kreutz sungrazer olacağını söylüyor.