“İnsanların attığı adımlar elektriğe dönüşüyor. Pavegen şirketi adımları elektriğe dönüştüren kaldırımlar tasarlıyor. Kaldırım üzerine atılan her adım temiz enerji üretiyor.”
İnsanlar her gün oradan oraya gidip geliyor. Günlük hayat hep bir koşuşturmayla geçiyor. Sokaklar kalabalıklarla dolup taşıyor. İşte böyle ortamlar, Pavegen şirketinin CEO’su Laurence Kemball-Cook’a ilham oldu.
Laurence Kemball-Cook, öğrencilik dönemlerinde Londra’nın Victoria Tren İstasyonu’nu düzenli olarak kullanıyordu. Bu istasyonu, her yıl yaklaşık olarak 75 milyon insan kullanıyor. Kemball-Cook, böylesi bir kalabalığın adımlarına kulak verdi. Gideceği yere hızlı adımlarla giden insanlar, böylece ona ilham oldu. Aynı zamanda Pevegen’in fikri ortaya çıkmış oldu.
Pevegen, enerjiyi insanların ayak izlerinden küçük miktarlarda elektrik enerjisine dönüştürmek için kaldırım levhaları geliştiren bir teknoloji şirketidir. Pevegen’in CEO’su Laurence Kemball-Cook’un aklındaki çıkış noktası tam olarak buydu: temiz, şebekeye bağımlı olmayan elektriği basit bir adım sayesinde üretmek. Bu amaçla çalışan kaldırım tasarlayan şirket, 2009 yılında kuruldu. Kuruluş aşamasında Kemball-Cook, 700’ü aşkın taslak hazırladı.
Kaldırım üzerine atılan her adım temiz enerji üretiyor. Kaldırımlar öncelikle, adımları ve adım seslerindeki enerjiyi depoluyor. Depoladıkları bu enerji daha sonra kullanılıyor. Kaldırımların ürettiği enerji diğerlerine göre küçük miktarlarda. Yine de bu enerji, sokak lambaları veya LED ekranları gibi şeylerde kullanılabilir.
Şirket kaldırımları, her köşesi volan olarak adlandırılan bir jeneratör içeren karo benzeri, üçgen platformlardan yaptı. Birisi bu karoya bastığında, tekerleklerin yeterli derecede hızlı dönmesi etkinleşir. Böylece üretilen gücü bir pile gönderir. Pil aynı zamanda bu gücü depolar.
Bazı yerlere elektrik sağlıyor
İnsanlar kaldırımda yürüdüğünde attıkları her adım 2-5 joule arasında enerji üretir. Bu, standart bir ampulün gerek duyduğu miktardan oldukça düşüktür. Bundan dolayı akıllı kaldırımlar, her yere güç verme kapasitesine sahip değildir. Ancak kaldırımlar, sokak lambaları olan mahallelere, müzik festivallerine, alışveriş merkezlerine, ofis alanlarına veya spor oyunlarına enerji sağlayabilir. Örneğin bir konserde, yaklaşık olarak 3 milyardan fazla adım atılırsa, sahne ışıklarını, ses ekipmanlarını ve LED ekranları çalıştıracak enerji üretilir. Böylece kaldırım, konserde gerekli olan enerji kullanımını azaltır.
Pevegen şirketi dünyanın dört bir yanındaki bazı ülkelere bu kaldırımları kurdu. Bunlar hem geçici hem de kalıcı olarak enerji üretiyor. Bu kaldırımlar, ulaşım istasyonları, eğitim alanları, alışveriş mekanları gibi yerlerde kurulu. Örneğin Hong Kong’da zaten kalıcı bir koşu parkuru yer alıyor. Aynı şekilde İngiltere’de bir tren istasyonunda mevcut. Yine Nijerya’da bir futbol sahası boyunca kaldırımlar döşenmiş durumda. Bunlar, stadın aydınlatma gücünü karşılıyor.
Kaldırımlar sürdürülebilir temiz enerji üretme konusunda önemli bir işlev görüyor. İklim krizinin ön planda olduğu günümüzde bu, oldukça dikkat çekici.
Ancak bu kaldırımlar oldukça maliyetli. Nispeten az miktarda enerji için yüksek fiyatlar gerekiyor. Diğer yandan Pavegen, kaldırım maliyetlerini düşürmeye yönelik stratejiler geliştiriyor. Stratejiler arasında ayrıca kaldırımlara uygulamada daha fazla erişimin sağlanması yer alıyor.