Bilim insanları, ağrıyı kesmek için kullanacakları esnek bir cihaz tasarladı
Bilim insanları ağrı kesici konusuna yeni bir soluk getiriyor. Araştırmacılar bu konuda yeni bir cihaz geliştirdi. Esnek yapılı bu cihaz, ağrıyı hafifletmek için sinirleri sarıyor.
ABD’nin Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, ağrı kesici esnek bir cihaz geliştirdi. Bu esnek cihaz, yaklaşık 5 milimetre genişliğe sahip. Aynı zamanda bir kâğıt yaprağı kadar ince. Cihaz ayrıca esnekliği ve yumuşaklığı sayesinde sinirleri zarar vermeden sarabiliyor.
Northwestern Üniversitesi araştırmacıları, ağrı kesici konusundaki bu önemli cihazı geçtiğimiz günlerde duyurdu.
Buna göre araştırmacılar, sinirlerin etrafına küçük bir malzeme şeridi sarmayı amaçlıyor. Böylece bu şerit, ağrı sinyallerinin beyne ulaşmasını önleyecek. Araştırmacılar esnek cihazı, işte bu amacı gerçekleştirmek üzere tasarladı.
Rahatsız edici ağrı sinyalleri beyne ulaştığında batma, ağrı, yanma veya başka türden bir acı hissine neden olur. Araştırmacıların küçük, yumuşak ve esnek olarak geliştirdiği cihaz, hastanın derisinin altına yerleştirilebiliyor. Böylece ağrı sinyallerinden sorumlu sinirleri nazikçe sarıyor.

Sinirleri sararak soğutuyor
Yaklaşık bir kâğıt kalınlığındaki cihaz buraya yerleştikten sonra, soğutma etkisi kullanarak sinirleri uyuşturuyor. Bu sayede ağrı sinyallerinin beyne gitmesine engel oluyor. Çünkü cihaz bir siniri soğuttukça sinirden geçen sinyaller giderek yavaşladıktan sonra tamamen duruyor.
Bununla birlikte cihazı kullanan kişi soğutma etkisini yani ağrı kesicinin yoğunluğunu uzaktan kontrol edebiliyor.
Ayrıca cihaz üzerine düşeni yaptıktan sonra doğal olarak vücutta çözülüyor. Bundan dolayı cerrahi ekstraksiyona gerek olmaz. Ekstraksiyon bir çözelti ya da süspansiyon içindeki inorganik veya organik bir maddeyi bir başka çözücü yardımıyla ayırma işlemidir.
Cihazdaki soğutma mekanizması ise mikroakışkan kanalları yardımıyla hareket ediyor. Mikroakışkanlar, yüzey kuvvetlerinin hacimsel kuvvetlere egemen olduğu küçük bir ölçeğe geometrik olarak sınırlandırılmış akışkanların davranışını, hassas kontrolünü ve manipülasyonunu ifade eder. Bu sayede sıvı gerekli olduğu zaman içeri ve dışarı verilebiliyor. Ayrıca bu mikroakışkanlar aracılığıyla için her bir sıvının ne kadarının içeride olduğunu belirlemek mümkün oluyor. Böylece soğutmanın yoğunluğunu belirlemek çok daha kolay bir hale geliyor.
Öte yandan araştırmacıların tasarımı henüz prototip olarak karşımıza çıkıyor. Prototip, gerekli olan tüm güvenlik testlerinden ve deneylerden geçecek. Eğer başarılı olursa kronik ağrısı olanlar için önemli bir rol oynayacaktır.
I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://www.binance.com/de-CH/register?ref=B4EPR6J0
Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.
Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.