ARM işlemciler yeni nesil Android telefonlarınızı daha hızlı hale getirmeyi hedefliyor
Ve belki de bir sonraki dizüstü bilgisayarınızın…
Mobil işlemcilerin etkili tasarımcısı olan ARM, Android telefonunuzun daha da hızlı çalışmasını hedefliyor. Hatta ultra hafif Windows dizüstü bilgisayarınızın…
Şirket dün yeni nesil yonga seti Cortex-A76‘yı duyurdu ve 2019‘da piyasaya sürüldüğünde mevcut modellerden yüzde 35 daha hızlı olacağının bilgisini verdi. Bu bir yıl içinde büyük bir sıçrama olacak gibi zira ARM işlemcileri kullanan Android telefonların Apple iPhone’lara daha rekabetçi olarak yaklaşmasını sağlayabilir.
Arm Mimarisi Fikri Mülkiyet Grubu Başkanı Rene Haas, San Francisco’daki bir basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Genel performans eğrisine göre bir önemli bir noktadayız. Notebook segmenti performans konusunda söz veriyoruz ve Intel’in High-End Core i7 modelleriyle rekabet etmek istiyoruz” dedi.
ARM, 1990 yılında Apple ortaklığında kuruldu ve Apple başarısız Newton modellerinde kullanılan çipleri tasarladı. Apple’ın iPhone X ve iPhone 8’deki A11 Bionic modeli gibi bir dizi işlemcisi artık şirketin kendi bünyesinde tasarlanıyor. Ancak komut dizisi olarak hala Arm dilini kullanıyorlar. Bununla birlikte, Android telefonların büyük çoğunluğu, Qualcomm ve MediaTek gibi şirketlerden yalnızca Arm’ın komut dizisini değil birebir olarak çip tasarımını kullanan çipleri de tedarik ediyor.
Söz konusu Android Arm çipleri, Apple’ın performansıyla örtüşmüyor. Geekbench hız testlerinde Android cihazlar, Apple cihazların bir hayli gerisinde.
Telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar için hız artışı
ARM’ın şirket içi tasarımları Apple ürünlerle rekabet edebilecek mi? ARM’ın baş işlemci mimarı Mike Filippo “Apple’a karşı iyi şeyler başaracağımızı umuyorum” dedi.
Ancak hangi şirketin ARM’ın esas rakibi olduğu muamma. Filippo’ya göre gerçekte dikkate alınması gereken taraf Intel.
Filippo açıklamasının devamında:” Sürekli performans üzerinde çalışıyoruz, A76, 2014 yılında duyurulduğundan beri yol haritamızda önemli ve en büyük adımlardan biri” dedi.
Beklenen yüzde 35’lik hız artışının zorlu testlerde minimum hız artışı olduğunu söyledi Flippo. Bazı matematiksel işlemlerde yüzde 50 ila yüzde 70 arasında bir artış yaşanması öngörülüyor. Hızlı bellek kullanımına ihtiyaç duyan yüksek performanslı bir çekirdek yazılımla bazı testlerde yüzde 95’lere varan artışlar söz konusu.
Cortex-A76 günümüzün Intel Core i5–7300 performansını baz alıyor. Ancak daha fazla önbellek ile bir i7 çip ile rekabet edebilmesi de beklentiler arasında.
Yeni yonga tasarımı aynı zamanda bellek iletişimini de hızlandırıyor.
ARM’la çalışan dizüstü bilgisayarlar
Microsoft ciddi bir ekiple ARM çiplerinin yer aldığı dizüstü bilgisayarlarla 20 saatlik pil ömrüne varan performans eşiğini aşmayı hedefliyor.
Windows pazarlama ekibine liderdik eden Microsoft Kurumsal Başkan Yardımcısı Matt Barlow, “Bu ideal iki farklı dünyanın birleşiminden en iyisini yaratan yeni nesil bir PC” diyor. “Bu çalışma şeklinizi değiştirecek. 2 günlük iş gezisine gidebilir ve dizüstü bilgisayarınızın güç kablosunu evde bırakabilirsiniz” diye de iddialı bir açıklamada buluyor.
Bugünün ARM tabanlı dizüstü bilgisayarları için performans hep zayıf nokta olmuştur. Ancak Cortex-A76 bu durumun değişeceğinin habercisi gibi.