Amazon’da Ocak ayında rekor sayıda ağaç kesildi ve ormansızlaşma arttı
Amazon ormanlarının, ocak ayı içerisindeki ağaç tahribatı rekor seviyeye ulaştı. Bu nedenle Amazon ormanları, büyük bir ormansızlaşma ile karşı karşıya kaldı.
Amazon’da bu yıl ocak ayında kesilen ağaç sayısı geçen yılın aynı dönemine göre oldukça arttı. Bu nedenle Amazon’daki ormansızlaşma bu yıl daha fazla oldu.
Uydu verilerine göre Brezilya Amazonlarında kesilen ağaç sayısı, 2021 yılının ocak ayından oldukça fazla. Hatta aynı dönemdeki ormansızlaşma geçen yılın çok üzerine çıktı.
Bu yıl Amazon’un bu bölgesinde yok olan alan 2021 yılına göre beş kat daha fazla. Bu, kayıtların başladığı yıl olan 2015’ten beri en yüksek oran olarak karşımıza çıkıyor.
Genellikle buradaki ormansızlaşma, ocak ayı geldiğinde yavaşlamaya başlar. Çünkü yağmur mevsiminin gelmesinden dolayı ağaç kesen kişilerin ormana erişmesi oldukça zorlaşır. Buna rağmen ormansızlaşma arttı. Bununla beraber bu yılın ocak ayındaki ormansızlaşma rekor seviyeye ulaştı.
Ocak ayında meydana gelen ormansızlaşma toplam 430 kilometre karelik bir alanı kapsıyor. Bu, oldukça büyük bir alan olarak karşımıza çıkıyor.
Amazon ormanları dünyanın oksijen miktarının önemli bir kısmını karşılıyor. Aynı zamanda oksijen ve karbondioksit dengesinin kurulmasına yardımcı oluyor. Bu ormanda ayrıca birçok bitki ve hayvan türü barınıyor.

Ormansızlaşmanın sona ermesi gerekiyor
Bununla beraber Amazon ormanları, atmosferden büyük miktarlarda sera gazı emer. Ancak ormandan çok sayıda kesilen ağaç sayısı, emilen sera gazı miktarını etkiliyor. Ne kadar çok ağaç kesilirse o kadar az sera gazı emilimi gerçekleşiyor.
Ancak bölgenin ev sahipliğini yaptığı bazı topluluklar, geçimlerini sağlamak amacıyla madencilik ve ticari tarım için ormanı kullanıyor. Buradaki ağaçlar ayrıca odun elde etmek ve alanı tarım arazisine dönüştürmek amacıyla kesiliyor. Diğer yandan Amazon’da yaşayan yerli topluluklar ise, yağmur ormanlarını korumak için mücadele ediyor. Buna rağmen ocak ayındaki rekor düzeydeki ormansızlaşmanın önüne geçilemedi.
Çevreciler, bu durumdan Brezilya’nın devlet başkanını sorumlu tutuyor. Çevrecilerin suçlamalarına göre, Jair Bolsonaro ormansızlaşmanın hızlanmasına izin verdi. Çünkü onlara göre, Bolsonaro 2019’da göreve başladığından beri yasal korumaları önemli ölçüde zayıflattı.
Diğer yandan Bolsonaro, hükümetin yoksulluğu azaltmak için bölgeyi kullanması gerektiğini savunuyor.
Ayrıca Brezilya’da hükümete göre, 2021 Ağustos ile 2022 Ocak arasındaki dönemde, genel ormansızlaşma bir önceki yılın aynı dönemine göre daha düşük seviyelerde gerçekleşti.
Geçtiğimiz yıl, İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenen iklim değişikliği zirvesi bu konuyu da ele almıştı. COP26’da yüzden fazla hükümet, 2030 yılına kadar ormansızlaşmayı sona erdirme sözü verdi. Bolsonaro, on yıllık süreçte ormansızlaşmayı bitirme ve tersine çevirme sözü veren liderler arasında yer almıştı.
.