Roboat tekneleri taşımacılık yapıyor, atık topluyor ve altyapı oluşturuyor
Alt yapı genellikle çoğu şehir sakini için bir aksilik oluşturduğunda akıllara gelir. Örneğin, elektrik kesildiğinde, yol üzerindeki bir çukur zararlı olduğunda veya yollar kapandığında …Ancak bu durum bilim insanları için öyle değil. Onlar teknolojinin sınırlarını zorlayarak birçok alanda çalışma gerçekleştiriyor. Roboat projesi de böyle bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor.
Roboat, Amsterdam’daki otonom tekneler üzerine gerçekleşen bir araştırma programıdır. Bilim insanları projeyi, dünyanın ilk otonom tekne filosunu kurmak amacıyla hayata geçirdi. Bu önemli proje dahilindeki gerekli tüm araştırmaları ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi ile Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi gerçekleştiriyor.
Roboat tekneleri, kendi kendini yöneten tamamı elektrikli bir tekne olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknenin birçok işlevi mevcut. Roboat adındaki teknenin her biri, yolcuları feribotla taşır. Oturma alanları beş kişiyi alacak şekildedir. Aynı zamanda tekne, atıkları toplar. Tüm bunların yanı sıra tekneler birbirine bağlanarak rıhtım veya köprü gibi çok daha büyük yüzer yani taşınabilir bir altyapı oluşturur.
Teknenin kontrolü dokunmatik bir arayüz ile gerçekleşiyor. Bu bir telefon veya dokunmatik herhangi bir arayüz olur. Örneğin telefonunuza gitmek istediğiniz hedefi belirttiğinizde tekne sizi oraya götürecektir.
Tekne Amsterdam kanallarında
Roboat ekibi geçtiğimiz günlerde iki adet tam boyutlu Roboat prototipini Amsterdam sularında test etti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Mantıklı Şehir Laboratuvarı’nın ifade ettiğine göre tekneyi çok çeşitli ihtiyaçları hizmet vermeye adapte etmek için test ediyorlar. Bu testler aynı zamanda bir sürü altyapının daha ortaya çıkıp çıkmayacağını belirleyecek.
Temel teknolojinin çoğunu içeren bir platform teknenin gövdesinde yer alıyor. Bunlar arasında su kalitesini gerçek zamanlı olarak analiz edebilen bir su örnekleme sistemi, kontrol sistemi, pil ve kilitleme sistemi yer alıyor.
Roboat’ın üst kısmı ise, değiştirilebilir özelliktedir. Üst kısımlar farklı işleri gerçekleştirmek için tasarlanmıştır ve bunları değiştirmek mümkündür. Roboat ekibi, üst kısmı kapatma işleminin bir saatten kısa süreceğini ifade ediyor.
Roboat henüz tamamlanmadı. Tekne hala araştırma ve geliştirme aşamasında. Bundan dolayı henüz pazara hazır değil. Tamamen hazır olduğunda hangi alanlara hizmet edeceği şimdiden bilinmiyor. Roboat’ın toplu taşıma araçları gibi kamu hizmeti vermesi de özelleştirilmiş kâr amaçlı bir hizmet olması da mümkün. Bu durum robotların gelecekteki çalışma alanlarına ve hangi işe yardımcı olduklarına bağlı.