Penguengiller familyasının en büyük türü olan “İmparator Penguenler”in binlercesi, üzerinde büyüyüp yaşadığı deniz buzunun sert havalarda tahrip olması sonucunda boğuldu. Bu olay, 2016 yılında Antarktika’nın Weddell Denizi’nde gerçekleşti. Penguenlerin dramatik bir şekilde gerçekleşen kaybını, İngiliz Antarktika Araştırmaları’ndan (BAS) bir ekip bildirdi.
Dr. Peter Fretwell ve Phil Trathan tarafından, Halley Körfezi’nde bulunan penguen kolonisinin uydu resimlerinde kaybolduğu fark edildi.
Penguen türlerinin en uzun ve en ağırları olan imparatorlar, üremek için güvenilir deniz-buz platformuna ihtiyaç duyarlar. Ayrıca bu buzlu platformun, penguenlerin geldiği Aralık ayından Nisan ayına kadar devam etmesi gerekir. Deniz buzunun ise olması gereken zamandan önce yani çok erken ayrılması, genç penguenlerin yüzmeye başlamaları için doğru tüylere sahip olmamasına neden olur. İşte 2016 yılında olanların böyle olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, birkaç on yıl boyunca ortalama 14.000-25.000 üreme çiftliği sağlayan Brunt popülasyonunun bir gecede kaybolduğu ifade ediliyor. Bilim adamları, Brunt Buz Rafının kenarında yer alan koloninin, nüfusu yeniden kurmaya çalışıldığına dair herhangi bir işaret göstermeyen yetişkin penguenler tarafından yıkıldığını söylüyor.
Brunt rafının kenarında bulunan deniz buz platformunun yenilenemediği de ortaya konan durumlar arasında. Ancak bunun nedeni oldukça açık ve net değil. Bu duruma işaret edecek belirgin bir iklim sinyali de elde edilememiştir. Çünkü Brunt çevresindeki atmosferik ve okyanus gözlemleri, değişim biçiminde az miktarda şeyi ortaya çıkarmaktadır.
Dr. Fretwell’in açıklamasına göre de, 2016’dan bu yana oluşan deniz buzu fazla güçlü değil. Ekim ve Kasım aylarında gerçekleşen fırtına olaylarından sonra bir tür iklimsel rejim değişikliği olduğu ve deniz buzunun daha önce istikrarlı ve güvenli olduğu ancak şimdi sadece savunulamaz olarak değerlendirildiği de ifade ediliyor. Aynı zamanda, sert rüzgârlar Brunt rafının kenarına sıkıştırılan ve düzgün şekilde iyileşemeyen deniz buzunu 2017, 2018 yıllarında da oymuştu.
Weddell Denizi
Ayrıca, Brunt Buz Rafı gelişmekte olan bir çatlakla bölünüyor. Bu uçurumun da en sonunda oldukça büyük bir kütleyi Weddell Denizi’ne sürükleyeceği ve buzdağının kenarına yerleşen herhangi bir deniz buzunun bu süreçte parçalanabileceği de ifade ediliyor.

BAS ekibi, o bölgede yer alan birçok yetişkin penguenin sonraki zamanlarda üremekten kaçındığına ya da Weddell Denizi’nde bulacakları yeni üreme alanlarına taşındığına inanıyor. Çünkü Dawson-Lambton Buzuluna yakın, yaklaşık 50 km uzaklıktaki bir koloninin sayısında büyük bir artış olduğunu gördüler.
Ayrıca bu koloninin deniz buzu eğilimine karşı değişikliğe gitme duyarlılığı, Antarktika’da gelecekteki ısınmanın özellikle imparator penguenler üzerindeki etkinin ortaya çıktığını gösteriyor.
Trathan konu hakkında şöyle dedi: “Benim için ilginç olan, kolonilerin hareket etmesi ya da büyük üreme başarısızlıkları yaşayabileceğimiz değil. Burada, iklim değişikliğinden potansiyel olarak biri olan Weddell Denizi’nin derinleşmesinden bahsediyoruz. Burası imparator penguenler gibi soğuğa adapte olmuş türler için bir tür barınak. Öyleyse bu barınakta büyük rahatsızlıklar görüyorsak –ki daha önce 60 yıl boyunca değişiklik göremedik- bu önemli bir sinyal.”
Dr. Peter Fretwell ve Phil Trathan’ın Antarktika Bilimi dergisindeki araştırmalarını bildirdiği bu konuda, Halley Körfezi penguen kolonisinin gerçekten bir geleceğinin olup olmadığı da hala bir tartışma konusu.