“İlk iki kadın 2024’te aya gidebilir. Böylece Ay’a kadınlar gidecek”
NASA aya geri dönmek için yeni seyahat planlarını geliştirmeye devam ediyor. NASA’nın bu planlarından biri olan ve insanları (kadın) tekrardan aya geri koyma görevine verilen ad ise: “Artemis.” Bu isim rastgele belirlenmiş bir isim değil.
Yunan mitolojisinde yer alan Artemis, yine aynı yerde geçen ve daha önce aya iniş görevlerine ismini vermiş olan Apollon’un ikiz kardeşidir. Bu yüzden isim seçimi rastgele olmamıştır.
NASA, yeni planları doğrultusunda Artemis’i yeni görevine hazırlamaya devam ediyor. Artemis 2024 görevi için de hazırlıklarını sürdüren NASA, ilk kadını ve bir sonraki adamı yeniden aya koymak istediğini ifade ediyor. Ayrıca bu, aydaki ilk iki kadın bile olabilir.
Geçtiğimiz günlerde, Colorado Boulder Üniversitesi’ndeki mühendislik öğrencilerine hitap eden NASA yöneticisi Jim Bridenstine, kendisine sorulan NASA’nın Artemis görevi için tamamen kadınlardan oluşan bir ekibi göndermeye düşünüp düşünmedikleri şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi: “Bunu değerlendirdik mi? Evet. Eğer yaptığımız şey buysa beni şaşırtmazdı.”

Ayrıca mürettebatın halen seçilmediğini ve aydaki bir sonraki erkeğin ve ilk kadının belirlenmesinin beş yıl içerisinde gerçekleşeceğini ve belirlenecek kişilerin Amerikalı olacağının söylendiğini de ifade etti. Aynı zamanda Bridenstine, “Beş yıl içinde aya iki ay boyunca giden bir ekibimiz olabilir” dedi.
Artemis’in yol almasında süreç oldukça zorlu. Bu yüzden sıkı bir program onun için devam ediyor. Bu zorlu yolda ayrıca, Orion mürettebat kapsülünü ve aya bağlı astronotları yolculuğa çıkaracak olan roket sistemi NASA’nın Uzay Fırlatma Sistemi ile gecikiyor. Sistem tamamlandığında tüm gecikmelerin son bulacağı ümit ediliyor.
Şimdiye kadar ay sadece erkekler tarafından ziyaret edildi. Artemis aya gidecek kadın misafirlerin önünü açmak için oldukça iyi bir adım olacak. Bu sayede kadın astronotlar, uzayda cinsiyet farkını kapatmak için ilk adımlarını atabilir.