“Ayın uzak tarafında artık, bir radyo teleskop var. Bu, evrenini doğuşundan gelen sinyalleri dinlemeyi umuyor”
Ayın uzak tarafında artık, bir radyo teleskop var. Bu, evrenini doğuşundan gelen sinyalleri dinlemeyi umuyor.
Ayın en uzağında, radyo yayını olmayan bir atmosfere veya Dünya üzerinde derin bir alana net bir bakış açısıyla yaklaşabilecek diğer şeyler, nesiller boyu sayısız gökbilimcinin rüyası olmuştur.
Bu rüya, nihayet gerçekleşmiş oldu. Uzay hayranları için bu, iyi bir haber. Hollandalı-Çinli telsiz teleskobu üzerindeki antenler ayın arkasına katlanmasıyla bu mümkün oldu.
Hollanda-Çin Düşük Frekans Gezgini, QueQiao adında bir uyduyla birlikte, ayın uzak tarafına iniş yapan ve orada gezinen Çin’in Change 4 misyonunun bir parçası.
NCLE, düşük frekanslı sinyalleri dinlemek için tasarlanmış QueQiao üzerine monte edilmiş üç uzun antenden oluşan bir radyo teleskobudur.
Burada amaç, kozmologlar tarafından genellikle karanlık çağlar olarak adlandırılan Büyük Patlama’dan hemen sonraki bir dönemden kaynaklanan zayıf radyo sinyallerini aramak. NCLE ayın arkasına takılmak için ideal. Çünkü bu tür sinyaller Dünya’nın atmosferi tarafından engellenmiştir. Bu yüzden NCLE, Çinli QueQiao röle uydusuna, ayın arkasına yörüngede monte edilir.
NCLE ekibi, bir yıldan fazla bir süre önce, planlanandan daha uzun olan antenlerini açmak için beklemek zorunda kaldı. Beklenenden daha fazla zaman harcamak ve ayın arkasındaki uzayda asılı görünmek NCLE’yi etkilemiş gibi görünüyor. Antenlerini tamamen açmak için zor bir zaman geçirmiş oldu.
Hollanda merkezli ekip, ilk önce kısmen açılmış antenleri kullanarak veri toplamaya karar verdi. Ancak bu, Büyük Patlama’dan yaklaşık 800 milyon yıl sonra gelen sinyallerin tespitine izin vermeli. Daha sonra verileri, evrenin şafağına yakın olan verileri hedef almak için tamamen açmayı deneyebilirler.
NCLE bilim lideri Heino Falcke, bu konuda “Sonunda işimiz var. İlk veri, enstrümanın gerçekte ne kadar iyi performans gösterdiğini ortaya çıkaracaktır” dedi.
NCLE ilk önce düşük frekanslarda kuvvetle yaydığı düşünülen güneşi ve Jüpiter’i hedef alacak. Bununla beraber uzayda ve zamanda çok daha derinden gelen sinyalleri de dinleyecek.