PLATO adındaki yapay zeka, bebekler gibi düşünüyor
Bilim insanları, bebeklerdeki sezgiye sahip bir yapay zeka (Al) geliştirdi. İnsanların bilgisayarlara aktarılmayan içgüdüsel duyguları vardır. Bunları kodlamak için nasıl algoritmaların geliştirileceği genellikle zor olmuştur. Bundan dolayı sezgileri robotik sistemlere aktarmak oldukça önemli olmuştur. Bilim insanları geliştirdikleri yapay zeka ile bu zorluğu giderme yolunda önemli bir adım atmış oldu.
Bilim insanları, geliştirdikleri bu yapay zekaya PLATO yani Otomatik Kodlama ve Nesneleri İzleme Yoluyla Fizik Öğrenimi adını verdi. Adından da anlaşılacağı gibi PLATO, bebeklerin kazandığı sezgisel fiziği öğrenme gibi bir süreçten geçiyor.
Bebeklerin sezgisel fiziği öğrenmek için yaptığı şeyler gibi bilim insanları yapay zekaya da bu öğrenme sistemini öğretti. Bu süreçte PLATO’ya basit fizik hakkında 28 saatlik animasyonlu videolar gösterdi. Aynı zamanda bu videolar çok sayıda nesne içeriyordu.

Bununla birlikte çalışmayı gerçekleştiren ekip, ilk olarak birçok araştırma üzerinde durdu. Bebeklerin sezgisel fiziği nasıl öğrendiğiyle alakalı gelişim psikolojisiyle ilgili onlarca yıllık çalışmaları inceledi.
Birleşik Krallık’taki yapay zekâ araştırma laboratuvarı DeepMind’den sinirbilimci Luis Piloto, bu konuda bir açıklama yaptı. Piloto açıklamasında, “Neyse ki, gelişim psikologları bebeklerin fiziksel dünya hakkında ne bildiğini incelemek ve fiziksel anlayışa giden farklı bileşenleri veya kavramları kataloglamak için onlarca yıl harcadılar. Çalışmalarını genişleterek, bir fiziksel kavramlar veri seti oluşturduk ve açık kaynaklı hale getirdik. Bu sentetik video veri seti, modellerimizde fiziksel kavramları değerlendirmek için orijinal gelişimsel deneylerden ilham alıyor.” ifadelerini kullandı.
Testlerde başarılı oldu
Sonuç olarak bebekler nesnelerin hareket ettiğini, düştüğünü, etkileştiğini, belirdiğini ve kaybolduğunu gözlemleyerek sezgisel fiziği öğreniyor gibi bir durum ortaya çıktı. Bu sonuca odaklanan ekip, derin öğrenme modeli PLATO’yu geliştirdi. Bu sistem zamanla beceri kazanabilen ve dolayısıyla kendi kodunu ayarlayabilen devasa veri kümelerine dayanıyor.

Araştırmacıların yürüttüğü 28 saatlik eğitimden sonra PLATO test edildi. Araştırma ekibinin belirlediği kriterlere göre PLATO, tüm sezgisel fizik öğrenme testlerini geçti. Aynı zamanda iki nesnenin aynı anda aynı fiziksel alanda olamayacağını kavradı.
Ayrıca PLATO’nun bir videodaki sonraki adıma yönelik tahminleri zamanla daha iyi hale geldi. Aynı zamanda öğrendiği sezgisel fiziği uygulayabildi. Bunu ilk defa gördüğü fenomenler karşısında daha sonra ne olacağını doğru bir şekilde tahmin etmek için öğrendi.
Bilim insanlarının bu önemli çalışması geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yer aldı.
Bununla birlikte çalışma yapay zeka sistemleri konusunda oldukça önemli bir yere sahip. Çünkü oldukça zeki ve etkileyici olan PLATO, bilim insanlarının daha gerçekçi AI sistemleri geliştirmesine yardımcı olacak. Aynı zamanda insan bilişi üzerine araştırmalara da bilgi sağlayacak.