Betelgeuse aniden karardıktan birkaç yıl sonra hava durumu uydusunun görüntülerinde ortaya çıktı
Dev yıldız Betelgeuse yıllar önce büyük bir kararma yaşadı. Bilim dünyasının merakla takip ettiği bu olayı bir hava durumu uydusu da yakaladı.
Betelgeuse yıldızı, 2019 ve 2020 yılları arasında ani bir sönümleme yaşadı. Bu önemli olay, yıldızın yaşadığı büyük bir kararma olarak bilim dünyasındaki yerini aldı. Japonya’ya ait bir hava durumu uydusu, 2019 ve 2020 yıllarında gizemli karartmanın ortaya çıkışını yakaladı.
Samanyolu’nda yer alan Betelgeuse, Avcı Takımyıldızı’nın en parlak ikinci yıldızıdır. Kırmızı dev yıldız bu özelliğiyle mavi dev Rigel’den sonra gelmektedir.
Tahminlere göre Betelgeuse’un Dünya’dan uzaklığı 400 ile 700 ışık yılı arasındadır. Bu yıldızın çapı ise Güneş’in çapının 600 katıdır.

Betelgeuse, birkaç yıl önce dünyanın dikkatini çekti. Bunun nedeni dev yıldızın aniden kararmasıydı. Bununla beraber yıldız, normalden on kat daha koyu bir hale geldi.
Bu durum yıldızın patlayacak üzere olduğu yönünde düşüncelerin yaygınlaşmasına neden oldu.
Öte yandan gökbilimciler, büyük kararmaya neden olan şeyleri açıklamak için araştırmalara başladı. Bu kapsamda yıldıza ait yüzlerce görüntüyü analiz ettiler.
2021 yılının Haziran ayında kararmanın nedeni olarak toz bulutunu öne sürdüler. Buna göre Dünya ile yıldız arasına dev bir toz bulutu girmişti.

Bundan bir yıl sonra Nature dergisinde yeni bir çalışma yer aldı. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bu çalışmada üç gökbilimcinin keşifleri yer alıyor.
Rastlantısal keşif, hava durumu uydusu sayesinde gerçekleşti
Çalışmaya göre gökbilimciler, bir Japon hava uydusunun çektiği görüntülerin arka planında gizlenen Betelgeuse’u tespit etti.
Rastlantısal bu keşif, Himawari-8 uydusunun yakaladığı görüntüler sayesinde gerçekleşti. Bu keşif hem büyük kararmayla ilgili önceki bazı çalışmaları doğruluyor hem de henüz keşfedilmeyen şeyler için yeni bir yol olduğunu gösteriyor.
Himawari-8, Japonya Meteoroloji Ajansı’nın işlettiği Himawari uydusunun sekizinci versiyonudur. Uydu, ekvatorun 22.236 mil üzerinde çalışmaktadır.
Uydu, genellikle Asya ve Batı Pasifik’teki hava durumu tahminlerine yardımcı olmak üzere çalışır. Bu kapsamda her 10 dakikada bir tüm Dünya’nın optik ve kızılötesi görüntülerini yakalar.

Japon araştırmacılardan oluşan üç kişilik ekip, 2017’ye kadar uzanan görüntülere bakarken Betelgeuse’u buldu.
Bunu inceleyen araştırma ekibi, önceki sonuçlarla aynı sonuçları elde etti. Betelgeuse’un kararma nedeni toz ve ışığının doğal değişkenliğiydi.
Sonuçlar bundan dolayı heyecan verici olmadı. Ancak bir hava durumu uydusunun bu verileri ilk etapta sağlayabilmesi oldukça dikkat çekici. Bundan dolayı bu, gökbilimciler için büyük bir anlaşma olabilir. Çünkü Dünya’nın yörüngesinde dönen ve uzay teleskoplarıyla benzer işleri yapabilecek uydular zaten var. Bunlardan yararlanmak, yeni uzay teleskopları inşa etmenin ve fırlatmanın maliyetinden ve zorluğundan kurtarabilir.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://www.binance.com/zh-CN/register?ref=WTOZ531Y