Araştırmacılar, fotosentetik cihaz için algleri seçti
İngiltere’nin önde gelen üniversitelerinden Cambridge Üniversitesi, bilgisayar çalıştırmak için ilginç bir yol kullandı. Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, bilgisayarı çalıştırmak için su yosununu yani algleri tercih etti.
Cambridge Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği bu sistem ucuz ve ortak malzemelerden oluşuyor. Araştırmacılar aynı zamanda sistemin yapımında geri dönüştürülebilir malzemeler kullandı.
Bununla beraber sistemin boyutları, AA piline benzeyen boyutlarda. Ayrıca synechocystis adı verilen bir alg türü içeriyor. Bu, toksik olmayan bir mavi-yeşil alg türüdür.
Araştırmacıların bilgisayarı çalıştırmak için kullandıkları algler, fotosentez yoluyla güneşten enerji topluyor. Bu enerji sonucunda da elektrik akımı üretimi gerçekleşir. Fotosentez yoluyla üretilen elektrik akımı, bir alüminyum elektrot ile etkileşime girer. Bu alüminyum elektrot, mikroişlemciye güç sağlamak için kullanılmaktadır.

Araştırmacılar, bu sistemle çalışacak bilgisayarın bir yıl boyunca sürekli çalışmasını amaçlıyor.
Ayrıca alglerin doğal olarak fotosentez yoluyla güneşten topladığı enerjiyle elektrik üreten cihazın bir özelliği dikkat çekiyor. Bu cihaz, enerji kaynağı olarak sürekli ışık kullandığından pil gibi bitmiyor.
Sürekliliği dikkat çekti
Aynı zamanda cihazda kullanılan sistem, küçük cihazlara güç sağlamak için güvenilir olma potansiyeline sahip. Bununla beraber sistem, yenilenebilir bir yol olma potansiyeliyle de dikkat çekiyor.
Deneyde yer alan cihaz, Arm Cortex M0+’a güç sağladı. Arm Cortex M0+ Nesnelerin İnterneti cihazlarında yaygın olarak kullanılan bir mikroişlemcidir. Bu bilgisayar işlemcisinin lisansı, Arm Holdings’e aittir. Ayrıca 32-bit RISC ARM işlemci çekirdeği grubudur. Bu çekirdekler, on milyarlarca tüketici cihazına yerleştirilmiş düşük maliyetli ve enerji verimli entegre devreler için optimize edilmiştir.

Nesnelerin İnterneti (IoT), fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Ağdaki elektronik cihazların her biri, az miktarda güç kullanır. Ayrıca geniş ve büyüyen bu cihazlar, internet üzerinden gerçek zamanlı veri toplar ve paylaşır.
Ayrıca sistemde geri dönüştürülebilir malzemelerin olması, Nesnelerin İnternetindeki çok sayıda küçük cihazlar açısından oldukça önemli. Çünkü bu cihazlara güç sağlamak için gerekli olanlar binlerce kere kolaylıkla çoğaltılabilir.
Bu bir yandan da sistemin sürekli çalışmasını sağladı. Cambridge Üniversitesi Biyokimya Bölümü’nden Paolo Bombelli şunları söyledi. “Sistemin uzun bir süre boyunca ne kadar tutarlı bir şekilde çalıştığından çok etkilendik. Birkaç hafta sonra durabileceğini düşündük ama devam etti.”
Diğer yandan Arm, Cambridge merkezli mikroişlemci tasarım şirketidir. Şirket bu çalışmada Cambridge araştırmacılarıyla iş birliği yaptı.