Bir bakterinin müziği nasıl olur?
Bilim insanları, dikkat çekici bir çalışmaya imza attı. Bu çalışmaya göre bilim insanları, bakterilerin çıkardığı sesleri dinlediler. Bununla beraber bakterilerin ortaya çıkardığı olağanüstü müziği kaydettiler.
Bilim insanları, doğru koşulları oluşturarak bir mikroorganizma konserinin gerçekleşmesini sağladılar. Peki, bu şekilde gerçekleşen bir bakteri sonatı nasıl olabilir?
Çalışma sürecinde bilim insanları, ne olacağını görmek için bu tek hücreli varlıkları grafen adı verilen bir malzemenin üzerine yerleştirdiler.
Grafen, karbon atomunun bal peteği örgülü yapılarından bir tanesine verilen isimdir. Zaman zaman harika malzeme olarak adlandırılan grafen, karbonun benzersiz bir varyasyonudur. Grafen en basit ifadeyle ise karbon atomlarının iki boyutlu baş peteği düzenidir. Bununla beraber kalınlığı sadece bir atom kadar olan grafen, uyarılmaya karşı oldukça duyarlıdır.

Bilim insanları daha sonra burada ortaya çıkan sesi dinlediler. Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacı ve çalışmanın yazarlarından biri olan Cees Dekker, bununla ilgili bir açıklama yaptı. Cees Dekker açıklamasında “Gördüklerimiz çarpıcıydı. Tek bir bakterinin sesini duyabiliyorduk.” ifadelerini kullandı.
Araştırmacılar burada duydukları sesin grafen davul ile etkileşime giren ve salınım adı verilen ileri geri hareketler üreten bakteri kuyruklarının veya kamçıların sesi olduğunu belirtiyor. Bilim insanları, bu tür salınımların malzemenin yüzeyinde ürettiği titreşimleri duyulabilecek gürültüye dönüştürdüler.
Müzik devam ediyorsa…
Delft Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacı Farbod Alijani bu konuda bir açıklama yaptı. Alijani açıklamasında, “Grafen üzerindeki bu kamçı vuruşlarının ne kadar küçük olduğunu anlamak için, bir boksörün bir kum torbasına ulaştığında attığı yumruktan en az 10 milyar kat daha küçük olduklarını söylemeye değer. Yine de bu nano ölçekli vuruşlar film müziklerine dönüştürülebilir ve dinlenebilir. Bu ne kadar harika.” ifadelerine yer verdi.

Diğer yandan araştırmacılar, deneyleri sırasında bakterilerin bir antibiyotiğe dirençli olması durumunda vuruşlarının devam edeceğini açıkça gördü. Eğer bakteriler ilaca duyarlıysa müzik yavaşlayarak zamanla yok oldu.
Bu, evrendeki en küçük canlılardan birinin müziği durduğunda onu bir antibiyotiğin öldürdüğünün bilineceğini gösteriyor.
Keşfin bu yönüyle aynı zamanda önemli bir tıbbi uygulamaya da sahip olabileceği ifade ediliyor. Çünkü antibiyotiklerin etkinliğini anlamak için bakterilerin sesine kulak verilecektir.
Delft Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacı Peter Steeneken konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Steeneken açıklamasında, “Bu, dünya çapında insan sağlığına yönelik giderek artan bir tehdit olan antibiyotik direncine karşı mücadelede paha biçilmez bir araç olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Araştırmacılar çalışmayı geçtiğimiz günlerde bir dergide yayınladı.