Mevcut Güneş döngüsünün ilk depreminin tespiti gerçekleşti
Güneş lekesi yoğunluğunun hızlıca arttığı dönem olan güneş döngüsündeki sarsıntılar oldukça dikkat çekici. Bunlara ait tespit çalışmaları, bilim dünyasının gündeminde olan bir konu. Bu noktada bilim insanları, mevcut olan güneş döngüsüne ait ilk depremi tespit etti.
Güneş döngüsüne güneş lekesi zaman serisi de diyebiliriz. Çünkü bu bir nevi, güneş lekesi etkinliğidir. Bu süreçte güneş lekeleri oldukça yoğundur. Ayrıca bu süreç ve yoğunluk güneşte en güçlü sarsıntıların gerçekleşmesi olasılığını artırıyor olabilir.
Güneş döngülerinin ortalama süresi yaklaşık on bir yıldır. Bu sürelerde, Güneş radyasyonu ve güneş malzemesinin püskürtülmesi seviyeleri, güneş lekelerinin sayısı ve boyutu, güneş patlamaları ve koronal döngülerin tümü, aktiften sessizliğe, tekrar aktif duruma şeklinde senkronize bir dalgalanma gerçekleşir. Bununla beraber her on bir yılda bir, Güneş’in büyük ölçekli kuzey-güney manyetik alan bileşeni tersine döner.

Güneş lekeleri yoğunluğunun on bir yıllık periyodik değişiklik sürecinde hızlı arttığından bahsettik. Bununla beraber güneş lekelerinin yoğunluğu bu döngüde çok yavaş azalır. Bu sürecin genelinde ise leke sayılarında belirli değişimler olur.
Diğer yandan güneş lekeleri, on yedinci yüzyılın başlarından itibaren gözlemlenmeye başladı. Bu gözlemler, Dünya üzerindeki gözlemevleri ve Dünya yörüngesindeki güneş teleskopları aracılığıyla gerçekleşiyor.
Deprem, gerçekleşmeye devam edecek
Güneş lekeleri, güneşte gerçekleşen diğer aktivitelerle bağlantılıdır. Tüm bu olayların Güneşteki depremlerle ilgili olup olmadığını kesin olarak bilmiyoruz.
Öte yandan Güneşteki lekelerin aksine depremlerin keşfi, daha yakın bir tarihe uzanıyor. Güneş depremlerinin keşfi 1996 yılında gerçekleşti.

Adından da anlayacağımız üzere bu depremler, gezegenimizdeki depremlere benzer. Tıpkı bir depremde olduğu gibi, güneşin içinde dalgalanan titreşimler oluşur. Ancak bu depremler, yeryüzündeki depremlerden çok daha fazla güçlüdür.
Ayrıca bu depremler, tüm güneş patlamalarıyla beraber ortaya çıkmaz. Bazı güneş patlamalarına eşlik ederler.
Güneş döngüsü, tüm bu olayları içerisinde barındırmaktadır. Bazı zamanlarda Güneş lekesi, patlama veya deprem aktiviteleri daha yoğun bir şekilde gerçekleşir. Şu anda da içinde olduğumuz döngünün en yoğun kısmını yaşıyoruz.
Bilim insanları, işte bu süreçteyken döngüdeki ilk depremi tespit etti. Böylece bu, yirmi beşinci güneş döngüsünün ilk, güneş depremlerinin son örneği oldu.
Döngünün hızla yoğunlaşan kısmında olduğumuz için bilim insanlarının bazı beklentileri var. Buna göre gelecekteki birkaç yıl içinde daha fazla deprem gerçekleşebilir.
Diğer yandan bu depremler hakkında incelemeler yapmak oldukça önemli. Çünkü bu sayede güneş üzerindeki aktiviteler ve aralarındaki ilişkilerle ilgili bilgilerimiz artacaktır.