COP26’nın ilk haftası bitiyor. İklim değişikliğinin neden olduğu iklim krizi ise hala bitmeyen sorunlardan biri. İklim krizinin çözülemeyecek olması beraberinde gösteri yürüyüşlerini getirdi. Sayıları binleri aşan insanlar, COP26’ya katılanları eylemsizlikleri nedeniyle protesto etti. Kalabalıklar tepkilerini 6 Kasım’da yaptıkları yürüyüşlerle ortaya koydu.
İklim değişikliği konusunda Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı oldukça önemli bir yerde. Yaygın olarak bilinen adıyla COP26, İskoçya’nın Glasgow şehrinde 31 Ekim- 12 Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Konferansa küresel ısınma ve sera gazı salınım oranlarını azaltma amacıyla 197 ülke katılıyor.
Yürüyüşlere katılan insanlar, dünya liderlerinin taahhütlerini yerine getirmediklerini düşünüyor. Bununla beraber hükümetlerden harekete geçmelerini istiyorlar. Bu istekleri arasında küresel sıcaklıklardaki artışın 1,5 derecenin altında tutmaları için gerekli olanları yapmaları yer alıyor. Başka bir istekse, iklim krizine doğrudan veya dolaylı etkisi olmadığı halde durumdan en çok etkilenen gelişmekte olan ülkelere uyum sağlamak. Ayrıca istekler arasında bu ülkelere hayatta kalmalarını sağlayacak ihtiyaç duydukları finansmanın sağlanması yer alıyor.
Protestocular bu yürüyüşleri birçok yerde organize ettiler. Dünya çapında 300’den fazla yerde düzenledikleri yürüyüşlerde Birleşmiş Milletler ’in COP26 iklim konferansına katılan liderlerin ve müzakerecilerin eylemsizliğini protesto etti. Bu yürüyüşler, 6 Kasım Küresel İklim Eylem Günü’nde gerçekleşti. Tahminlere göre küresel çaplı yürüyüşlere katılanların toplam sayısı milyonlara ulaştı.
Yürüyüşler farklı yerlerde gerçekleşti
BM İklim zirvesi İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenleniyor. Burada da insanlar gösteri yürüyüşleri gerçekleştirdi. Kentteki protestolara 100.000 kişinin katıldığına yönelik tahminler var. Çok sayıda insan yürüyüşe Kelvingrove Park’tan başladı. Glasgow Green Park yürüyüşün son durağı oldu.
Buradaki mitinglerde Ugandalı aktivist Vanessa Nakate de yer aldı. Konuşmasında “İnkarcılar bile bizim gördüğümüzü görmeye başlayacak. Israrımız ve doğruluğumuzla gözleri açılıp aydınlanacak ve artık inkâr etmeyecekler. Bu savaşta bize katılacaklar.” ifadelerine yer verdi. Aynı zamanda konuşmasında fırtınaların kendi ülkesinde güneş panelleri kurmak için yararlanacağı bir okulu tahrip ettiğinden bahsetti.
Yürüyüşlerin gerçekleştiği bir başka yer Birleşik Krallık. Burada ondan fazla kentte insanlar gösteri yürüyüşleri düzenledi.
Tüm protestocular iklim adaleti hareketinin bir parçası. Bu insanlar, iklim değişikliğine karşı eylem çağrısı için gösteriler düzenledi. Protestocular dünya liderlerinden acil değişiklik için gerekli olan şeyleri yapmalarını istiyor. Ayrıca Greta Thunberg ve diğer aktivistler zirveyi başarısızlık olarak görüp kınıyor.
Asad Rehman, 6 Kasım Küresel İklim Eylem Günü organizatörlerinden biri. Rehman yeni bir iklim adaleti hareketinin başladığını anlatan bir konuma yaptı. Konuşmasında aynı zamanda adaletsizlik çağının sona erdiğine vurgu yaptı. Ayrıca Rehman konuşmasında şunları söyledi: “Glasgow’un hikayesi, iklim müzakerelerinin hikayesi veya kirleticiler konferansının hikayesi değil. Bu bizim hikayemiz, insanların konferansı…Bizi kurtarmaya gelen kimse yok. İhtiyacı olan biziz.”