Starliner uzay aracı, ISS’ye gitmek üzere fırlatıldı. Sonuç ne olacak?
Boeing, uzay yarışına devam ediyor. Şirket, Starliner uzay aracının mürettebatsız uçuşunu gerçekleştirdi. Boeing’in Starliner uzay aracı böylece son denemesinden iki yıldan fazla bir süre sonra ISS’ye gidiyor.
Boeing, dünya çapında başta uçak, helikopter, roket, uydu, telekomünikasyon ekipmanları ve füzeler tasarlıyor. Ayrıca tüm bunların üretimini de gerçekleştiriyor. Bununla beraber şirket, Starliner uzay aracını Uluslararası Uzay İstasyonuna göndermek için çalışmalar gerçekleştiriyor.
Boeing’in bu çalışmaları, NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonuna insan taşıma kapasitesine çeşitlilik getiriyor. Ancak NASA’ya yeni kan olacak çalışmalar teknik aksaklıklar yaşadı. Durum böyle olsa da Boeing, yarışa kaldığı yerden devam ediyor.

Boeing mürettebatsız uzay aracı Starliner’i, United Launch Alliance Atlas V roketinin üzerinde fırlattı. Fırlatma, Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan gerçekleşti. Bununla beraber Starliner, Türkiye saatiyle 20 Mayıs 01.54’te uçuşuna başladı.
Her şeyin planlandığı şekilde gitmesi durumunda Starliner, fırlatmadan yaklaşık 24 saat sonra otonom olarak ISS’ye yanaşacak. Daha sonra ISS’deki astronotlar tarafından Starliner’ın kapağı açılacak. Ardından astronotlar, içerideki yiyecek ve diğer kargoları boşaltacak.
İlki başarısız olmuştu
Bu önemli görev Yörünge Uçuş Testi-2 (OFT-2) adını alıyor. Bu görevin ilki bir girişim olarak kaldı. Çünkü Starliner’ın 2019 yılındaki bu girişimi başarılı olmadı. Çünkü konik geminin bir yazılım arızası nedeniyle ISS’ye ulaşamadı. Buna rağmen araç, Dünya’ya başarılı bir iniş gerçekleştirebildi.
Bunun ardından ilk OFT sırasında neler olduğu hakkında bir soruşturma başladı. Aynı zamanda Boeing, NASA’nın yaptığı 80 tavsiyeyi ele almaya başladı. Ancak Starliner, bunun ardından da sorunlar yaşamaya devam etti.

Boeing, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Starliner’ı fırlatma rampasına gönderdi. Ancak meydana gelen teknik sorunlar fırlatmaya engel oldu. Bunun üzerine araç muayene için geri döndü. Bununla beraber bazı valflerle ilgili sorunlar fırlatmanın birkaç ay daha gecikmesine neden oldu.
Diğer yandan Starliner, NASA’nın astronotları ISS’ye götürmek için seçtiği iki ticari araçtan biri. Uzay ajansının seçtiği diğer araç ise SpaceX’in Crew Dragon’uydu.
Ayrıca NASA, Ticari Mürettebat programı kapsamında 4 milyar dolardan fazla parayı Boeing’in Starliner’ı için harcadı.
Boeing’in mürettebatlı görevlerine ne zaman başlayacağı henüz belirsiz. Mürettebatlı ilk görevin seyri biraz da önümüzdeki 24 saate bağlı.
NASA, mürettebatlı görevler için bakalım Boeing’e yeşil ışık yakacak mı? Bu gerçekleşene kadar NASA’nın insanları uzaya göndermek için sadece iki seçeneği var. Bunlardan biri Rusya’nın Soyuz kapsülleri. Diğer seçenek ise Elon Musk’ın şirketi SpaceX.