Şirket, ikinci görevinde başardı
Boeing, ilk denemesinden yıllar sonra gerçekleştirdiği ikinci denemesinde başardı. Boeing’in Starliner uzay aracı, bu kez başarıyla ISS’ye ulaştı.
Şirket, dünya çapında uçak, helikopter, roket, uydu, telekomünikasyon ekipmanları ve füzeler tasarlıyor. Ayrıca bunların üretimini de yapan Boeing, ISS’ye yönelik çalışmalar da gerçekleştiriyor. Çalışmaları kapsamında Boeing, Starliner uzay aracını Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) göndermeyi amaçlıyor.
Şirket bu amaç doğrultusunda, geçtiğimiz günlerde Starliner kapsülünü fırlattı. Mürettebatsız uzay aracı Starliner, United Launch Alliance Atlas V roketinin üzerinde fırlatıldı. Fırlatma, Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan gerçekleşti. Türkiye saatiyle 20 Mayıs 01.54’te gerçekleşen fırlatmayla Starliner, ISS’ye doğru yol almaya başladı.

Bu görev Yörünge Uçuş Testi-2 (OFT-2) adını alıyor. Görevin ilki daha önce gerçekleşti. Ancak Yörünge Uçuş Testi-1’den beklenen ve istenen sonuçlar elde edilemedi. Çünkü 2019 yılında gerçekleşen bu görevde bir yazılım arızası meydana geldi. Bundan dolayı Starliner ISS’ye ulaşamadı. Buna rağmen aracın Dünya’ya inişi başarıyla gerçekleşti.
Bunun ardından ilk OFT sırasında neler olduğu hakkında bir soruşturma başladı. Aynı zamanda Boeing, NASA’nın yaptığı seksen tavsiyeyi ele almaya başladı. Ancak Starliner, bunun ardından da sorunlar yaşamaya devam etti.
Boeing, 2021 yılının Ağustos ayında Starliner’ı fırlatma rampasına gönderdi. Ancak bazı teknik sorunlar meydana geldi. Bu durum fırlatmaya engel oldu. Bunun üzerine araç muayene için geri döndü. Ayrıca bazı valflerle ilgili sorunlar fırlatmanın birkaç ay daha gecikmesine neden oldu.
ISS’ye ulaştı
Tüm bunlara rağmen Boeing, çalışmalarına devam etti. Sonunda da Starliner kapsülünü ISS’ye gönderdi.

Boeing’in ilk denemesinden yıllar sonra Starliner, ISS’ye başarıyla kenetlendi. NASA, cuma günü Starliner’ın Uluslararası Uzay İstasyonuna demirlendiğini duyurdu.
Starliner kapsülü, Dünya’ya dönmeden önce, birkaç gün ISS’ye bağlı olarak kalacak. Bu süreçte istasyondaki astronotlar, kapsüldeki yiyecek, içecek ve diğer yükleri boşaltacak.
Böylece Boeing’in mürettebatsız Starliner kapsülü, ilk kez ISS’ye başarılıyla kenetlenmiş oldu. Bu çalışmalar, NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonuna insan taşıma kapasitesini çeşitlendiriyor.
NASA, astronotları ISS’ye göndermek için iki ticari araç seçti. Bunlardan biri Starliner, diğeriyse SpaceX’in Crew Dragon’u.
Ajans, Ticari Mürettebat programı kapsamında Starliner için, 4 milyar dolardan fazla para harcadı.
Diğer yandan Boeing’in mürettebatlı görevlere ne zaman başlayacağı henüz net değil. NASA, bakalım mürettebatlı görevler için Boeing’e açık kapı bırakacak mı? Bu gerçekleşene kadar NASA, insanları uzaya göndermek için iki seçeneği kullanıyor. Bunlar, Rusya’nın Soyuz kapsülleri ve SpaceX.
This article opened my eyes, I can feel your mood, your thoughts, it seems very wonderful. I hope to see more articles like this. thanks for sharing.