“Güneş sisteminin ötesinden tespit edilen ikinci ziyaretçi olan Borisov kuyruklu yıldızı, Güneş’e en yakın konumunda…”
Borisov, yıldızlararası bir kuyruklu yıldız. Uzaydan gelerek tarihi bir uçuşu gerçekleştiren kuyrukluyıldız, Güneş sistemimizin ötesinden tespit edilen sadece ikinci ziyaretçi.
2017 yılında, güneş sistemimizde ilk defa tuhaf, dikdörtgen Oumuamua’nın keşfedilmesiyle yıldızlararası bir nesne görülmüştü.
Güneş sistemimizin ötesinden parlayan bir kuyruklu yıldız olan Borisov, kozmik mahallemizde tespit edilen ikinci yıldızlararasıdır. Kuyruklu yıldız, ağustos ayında yeni kuyruklu yıldızları tespit etme sicili olan amatör astronom Gennady Borisov tarafından keşfedildi.
Borisov, yıldızlararası uzaya geri dönüşünü başlattığında hafta sonu güneşe en yakın yaklaşımını yaptı.

Kuyruklu yıldız Borisov’un aksine, Oumuamua ilk kez Dünya tarafından, en yakın geçişini yaptıktan sonra görüldü. Bu yüzden onu yakından incelemek için çok az fırsat vardı. Ancak bilim insanları, ağustos ayında gözlemlenen kuyruklu yıldızın Oumuamua’dan çok farklı olduğunu belirleyebildiler. Yine de bu, temel olarak kendi güneş sistemimizdeki çoğu kuyruklu yıldızlarla aynı.
Ne yazık ki, kuyruklu yıldız çoğu arkadaki gökbilimcinin gözlemleyebilmesi için yeterince parlak olmayacak. Ancak hafta sonu olduğu gibi yaklaşma olduğunda oldukça parlak görüntüler yakalamaya başlandı.
28 Aralık’ta Borisov, kendisini gezegenimizden sadece 180 milyon mil uzakta bulduğu zaman, Dünya’ya en yakın yaklaşımını yapacak. Araştırmacılar, önümüzdeki aylarda mahallemizden geçerken, kuyruklu yıldız hakkında ellerinden geldiğince veri toplamaya devam edecek.
İstenilen şey, kuyruklu yıldızı kaynağına kadar izlemektir. Ancak kuyruklu yıldız, bir güneş sisteminden diğerine sıçrayan yarı kalıcı bir gezgin olabileceğinden, bu zor olabilir.
Bununla beraber, derin uzaydan gelen yıldızlararası kuyruklu yıldızın bu hafta sonu olduğu kadar güneşe asla yakın olmayacağı düşünülüyor.