“2021 UA1 adındaki asteroit geçtiğimiz günlerde Dünya’nın 3 bin kilometre yakınından geçti. Böylece içinde olduğumuz 2021 yılında üçüncü kez bir asteroit Dünya’ya çok yaklaşmış oldu. Bu durum diğerleri gibi tehlike arz etmiyor.”
Evrende gezegenler dışında birçok oluşum var. Asteroitler gezegenlerden sonra dikkat çeken önemli şeylerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle bunların Güneş Sisteminde bulundukları düşünülürse asteroitler, dikkatleri daha çok üzerinde topluyor. Çünkü bu asteroitlerin Dünya’ya yaklaşma olasılıkları daha da artıyor. Nitekim bundan 66 milyon yıl önce bir göktaşı Dünyamıza çarptı. Bunun sonucunda dinozorlar ve yeryüzündeki canlıların yüzde yetmiş beşi yok oldu.
Asteroitler zaman zaman dünyaya yaklaşabilmekte. Bu yakınlaşmalar sıklıkla yaşanabiliyor. Hatta bazı asteroitler Dünyaya çok yakın olabiliyor. İçinde olduğumuz 2021 yılında üçüncü kez bir asteroit Dünya’ya çok yaklaştı.
Dünya’ya en yakın konumdan geçen son asteroit 2021 UA1 adını alıyor. 2021 UA1’in çapı yaklaşık olarak 2 metre. Bu asteroit gezegene çarpsaydı asteroidin büyükçe bir kısmı atmosferde kesinlikle yanıp parçalanacaktı. Ancak asteroit bu durumdan kıl payı kurtuldu. Bu asteroitten önce 2021 RS2 asteroidi Dünya’ya çok yakın olarak geçen asteroitti.
2021 UA1 tehlike arz etmiyor
2021 UA1 geçtiğimiz günlerde Antarktika’nın yaklaşık 3.000 kilometre üzerinden geçti. Bu, sabit yörüngedeki büyük iletişim uydularından önemli ölçüde daha yakın bir konumu gösteriyor.
2021 UA asteroidi gezegene Güneş’in yönünden yaklaştı. Bu nedenle gökbilimcilerin asteroidi önceden fark etmesi zorlaştı. 2021 UA güneşin arkasına saklanarak Dünya’ya gizlice yaklaşsa da herhangi bir tehlike arz etmedi.
Şimdiye kadar gözlemlenen en yakın üç geçiş son 18 ayda gerçekleşti. Bunların çoğunun ortak özelliği, endişeye neden olmamaları. Çünkü 2021 UA gibi asteroitler bir tehdit oluşturmuyor. Bunun yanı sıra şimdiye kadar keşfi yapılan hiçbir asteroitte bir tehdit algılanmadı. Bunların dünyaya yakınlığının fark edilmesi araştırmacılar açısından oldukça önemli. Zaten araştırmacıların dikkat ettiği nokta henüz keşfedilmemiş asteroitler. Çünkü gökbilimciler, henüz keşfetmediklerinin endişe verici olduğunu söylüyor.
Bunlar gibi birçok asteroit yörüngenin her yerinde olabilir. Bazıları dünyanın uzağında, bazıları da çok yakınında. Bu şekilde asteroitlerin adını sıklıkla duymamız, gökyüzü ölçme teknolojisindeki gelişmelerin yaşandığını gösteriyor. Teknolojik gelişmeler, gökbilimcilere Dünya’ya daha yakın nesneleri tespit etme ve takip etme yolunda önemli ölçüde fayda sağlıyor.