Vücuttaki bazı hormonları doğal yollarla artırarak mutlu olun
Hayat içerisinde stres ve kaygıya neden olabilecek birçok etken olabilir. Özellikle günlük hayatın içindeki iş, koşuşturma gibi bir sürü şey, strese neden olmaktadır. Ancak hayatta insana mutluluk getirecek şeyler de vardır. Örnek olarak sabahları kahve içmek, kuşların ötüşünü dinlemek, yürüyüş yapmak gibi küçük aktiviteleri sayabiliriz. Bununla birlikte mutluluğun arkasında olan hormonlar da var. Bu hormonları doğal yollarla artırarak daha mutlu olun.
Vücutta mutluluk veren hormonların üretilmesi, stresten korunmanın yollarından biridir. Bu hormonların harekete geçmesi ve bunlardan en iyi şekilde yararlanmak oldukça önemli.

İnsanı mutlu hissettiren dört temel hormon vardır. Vücudun ürettiği bu hormonlar, belirli durumlarda üretilir ve harekete geçer. Bunları ve nasıl çalıştıklarını anlayarak stresten uzaklaşarak kendinizi mutlu hissetmek mümkün.
Vücuttaki bazı hormonlar beynin mutlu olmasını sağlar. Bu durum kişinin kendisini mutlu hissetmesine neden olur. Mutluluk hissini sağlayan hemen hemen her şey ise dört temel mutluluk hormonuyla ilgilidir. Bu hormonlar, endorfin, dopamin, oksitosin ve serotonindir. Bunları artırmanın bazı doğal yolları vardır. İşte bu hormonlar ve hormonları artırmanın bazı yolları.
Endorfin
Mutluluk hormonu olarak da adlandırılan endorfinler, insan vücudunda ağrıyan dokularda ağrının azalması için beyin dokuları tarafından üretilen hormonlara verilen isimdir. Acıyı en aza indirmeyi sağlayan endorfin aynı zamanda zevki en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur. Ayrıca bu hormon doğal ağrı kesici olma işlevi görür.

Endorfini doğal olarak artırmanın bir yolu gülmek ve kahkaha atmaktır. Ayrıca sevdiğiniz bir eylemi ve bazı egzersizleri yapmak endorfini artırır. Benzer şekilde bitter çikolata yemek de hormonu artırır.
Dopamin
Vücuttan, beyne sinyaller ileten dopamin, insan vücudunda doğal olarak bulunan bir kimyasal maddedir. Kişinin duygusal tepkilerinin ve eylemlerinin kontrolünde, önemli bir rol oynar.
Ayrıca bu hormon, motivasyon ve ödül ile ilişkilidir. Bundan dolayı kişinin zihinsel sağlığında oldukça önemli bir rol oynar. Bununla birlikte dopamin, kişi önemli bir hedef belirlediğinde kişinin hevesli ve heyecanlı hissetmesini sağlar.
Bir ödüle veya hedefe yaklaşmak bu hormonu tetikler. Çünkü bir ödül beklentisi ortaya çıkar. Bu ise dopamin salgılanmasına neden olur.

Aynı zamandan dopamin motivasyon bakımından oldukça önemli bir hormondur. Düşük dopamin, motivasyon duygularında eksikliğe ve daha önce ilgi duyduğunuz şeye karşı ilginin düşmesine neden olur.
Öte yandan dopamini artırmak için bazı yollar vardır. Bazı egzersizler, yürüyüşler, sağlıklı beslenme, C vitamini almak ve güneş ışığından yararlanmak dopamini artırmanın yollarındandır. Ayrıca bazı hedefler koymak da dopaminin artmasını sağlar. Bu hedeflerin tamamlanması uzun sürmeyen daha kısa vadeli olmalarına dikkat edin.
Bununla birlikte kısa, orta ve uzun vadeli olarak birden fazla hedef belirleyin. Böylece biri olmadığında diğerini deneme ve başarma ihtimali olacaktır.
Oksitosin

Aşk hormonu olarak da adlandırılan oksitosin, doğumdan emzirmeye, cinsellikten sosyal bağlanmaya kadar birçok fizyolojik ve psikolojik olayda önemli rol oynar.
Ten teması, dokunma, güzel kokular ve müzik oksitosinin harekete geçmesini sağlar. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, süt ve süt ürünleri, kuruyemişler, zeytin, kırmızı biber, buğday, pirinç, çavdar, yulaf, avokado, elma, muz, çilek, nar oksitosin yönünden zengin besinlerdir. Bunları tüketmek oksitosini artırmaya yardımcı olur.
Serotonin
Serotonin insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitterdir. Ayrıca sindirim, uyku ve kemik sağlığı gibi başka işlevlerin çalışmasına da yardımcı olur. Bu hormon depresyonu azaltmak ve duygudurumunu düzenlemek için oldukça önemlidir.
İnsandaki güven duygusu bu hormonu harekete geçiren bir durumdur. Özellikle özgüvenli olmak serotonini tetikler.
Güvenin oluşmasını sağlayan bazı egzersizleri rutin haline getirmek serotonini artıran yolardan biridir. Ayrıca konfor alanının dışına çıkmak, güveni artırır. Böylece serotonin hormonu daha da artacaktır.
Sadece bilgilendirme ve eğitim amaçlı olan bu metin, herhangi bir tıbbı tavsiye veya sağlık tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Tıbbi bir durumla ilgili tüm konu ve sorularda her zaman bir doktora veya sağlık kuruluşuna danışılmalıdır.