Bulmaca çözmek Alzheimer’ı engellemiyor
Yeni bir araştırmaya göre, çapraz bulmaca çözmenin ya da Sudoku’nun zihinsel gerilemeye karşı koruma sağlamadığı görülüyor.
Yaşamımızda beyinlerimizle ilgili olarak “onu kullan ya da kaybet” fikri daha önce geniş çapta kabul görmüştür. Yeni yapılan İskoç araştırmasına göre de yaşam boyunca, düzenli olarak zihinsel faaliyetlerde bulunan kişilerin zihinsel kabiliyetlerinin daha yüksek olduğu görüldü. Bu yeni araştırma, araştırmacıların söylediğine göre “daha yüksek bir bilişsel nokta” sağlar.

British Medical Journal’da (BMJ) yayınlanan araştırma için; 1936 yılında doğup 1947 yılında, İskoçya Ruh Sağlığı Araştırmasına katılan 498 kişiye bakıldı. Aberdeen Üniversitesi ve Dr. Roger Staff tarafından yönetilen çalışma, katılımcılar 64 yaşına geldiklerinde başladı ve 15 yıllık bir süre içinde, hafıza ve zihinsel işlem hızı test edildi.
Çalışmadan elde edilen bulgular, bulmaca çözme ve Sudoku gibi şeyler aracılığıyla problem çözmede yer alırken zihinsel yetenekleri artırabildiğini, insanların yaşlandıkça zihinsel gerileme üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını ortaya koydu.

Bununla birlikte, düzenli olarak zihinsel olarak uyarıcı faaliyetlerde bulunmak, yaşlılıkta zihinsel yetenek düzeyiyle ilişkilendirilmiştir.
Önceleri, bazı çalışmalar bilişsel eğitimin, özellikle orta yaşlı veya daha yaşlı insanlar için hafıza ve düşüncenin bazı yönlerini geliştirebileceğini bulmuşlardır.
Beyin eğitimi, yaşlı insanların günlük görevlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olabilir. Ancak hiçbir çalışma, beyin eğitiminin demansı önlediğini göstermemiştir.
Geçen yıl, Beyin Sağlığı Küresel Konseyi’nde hazırlanan bir rapor, insanların ilerleyen yaşlarında beyinlerinin işlevlerini yerine getirmelerine yardımcı olmak için beyin eğitiminden ziyade, kitap okumak, el işleri yapmak veya çeşitli tasarımlar yapmak gibi aktivitelerin teşvik edilmesi gerektiğini tavsiye etti. Bu şekilde demansın önlenebileceği öngörülmüştür. Ayrıca bir kişi bu aktivitelere daha genç yaşlardayken başlarsa, beyin fonksiyonlarının yaşlandıkça daha iyi olacağı söylenmektedir.
Alzheimer Research UK (Alzheimer Araştırmaları- İngiltere)’deki baş bilimsel görevli David Reynolds, yeni çalışmanın “devam eden ‘kullanması veya kaybetmesi’ tartışmasına eklendiğini söyledi. Yaptığı açıklamada, araştırmanın demanslı insanları düşünmediğinden “bu sonuçlardan, belirli beyin antrenman aktivitelerinin kişinin durum riskini etkileyip etkilemeyeceğini söyleyemeyiz” dedi.

“Zihinsel olarak aktif kalmak, fiziksel olarak formda kalmak, sağlıklı ve dengeli bir diyet yapmak, sigara içmemek, tavsiye edilen kurallara uymak ve kilo, kolesterol ve kan basıncını kontrol altına almak, sağlıklı bir beynimizi yaşlandıkça desteklemek için iyi bir yoldur” diye ekledi.
Alzheimer Toplumunda Araştırma Başkanı Dr. James Pickett ise konu hakkında şunları söyledi: “Sudoku gibi ‘beyin oyunları’ demansı engellemese de, kendinizin şekilde zihinsel olarak zorlanmasının beynin hastalıklarıyla başa çıkma yeteneğini oluşturduğu görülmüştür.”