NASA, Ay’a gönderdiği CAPSTONE ile iletişiminde sorun yaşadı
NASA (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), kısa bir süre önce fırlattığı uydusu ile teması kaybetti. NASA’nın Ay’ı inceleyecek olan yeni uydusu CAPSTONE, geçtiğimiz ayın sonlarında fırlatıldı. NASA, CAPSTONE uzay aracı ile iletişimin koptuğunu açıkladı.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), CAPSTONE uzay aracını Ay’ı incelemesi amacıyla fırlatmıştı. Fırlatma, 28 Haziran 2022 tarihinde Yeni Zelanda’nın Mahia Yarımadası’ndaki Roket Laboratuvarı Fırlatma Kompleksi 1’den gerçekleşti.

Bununla birlikte CAPSTONE, mikrodalga fırın büyüklüğündedir. Uzay aracının ağırlığı ise yaklaşık 25 kilogramdır. Bu ağırlık ve boyutlardaki uzay aracı belirlenen yörüngeye doğru fırlatılırken Rocket Lab Elektron güçlendiricisinin üzerinde yer aldı.
Ancak NASA uzay aracını fırlattıktan sonra CAPSTONE ile iletişimde sorunlar yaşadı. Bundan dolayı NASA yetkilileri, CAPSTONE’un bilgisayarlarıyla yeniden bağlantı kurmak için çalışmalar gerçekleştiriyor.
NASA, bu konuda yaptığı açıklamada “4 Temmuz’da uzay aracının başarılı bir şekilde konuşlandırılmasının ve hizmete alınmasının ardından CAPSTONE ile temas halindeyken iletişim sorunları yaşandı.” ifadelerini kullandı.
Yeterli yakıtı var
Diğer yandan uzay aracının belirlenen noktaya ulaşması için yeterli yakıtı mevcut. Aynı zamanda uzay aracı taşıdığı yakıt sayesinde ilk yörünge düzeltme manevralarını birkaç gün erteleyebilecek.

Bununla birlikte CAPSTONE’un görev kontrolörleri, uzay aracıyla yeniden temas kurmak için uğraş veriyor.
Ayrıca ‘CubeSat’ kategorisindeki uydu, NASA’nın (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) Artemis görevi için oldukça önemli. Çünkü uzay aracı, Ay ile ilgili bazı ön bilgileri toplamış olacak. Böylece Artemis görevlerinin gerçekleşmesinin önünü açacak. Uzay aracı insanlığın yeniden Ay’a inişinde gerekli bilgileri toplayarak buna yardımcı olmuş olacak.
Uzay aracı gönderildiğinde planlamalar arasında uzay aracının 13 Kasım’da Ay’a varması yer alıyordu. Ardından uzay aracı en az altı ay boyunca Ay’ın yörüngesinde kalarak veri toplayacaktı.
Son olarak CAPSTONE’un, iki NASA yer istasyonuna ping attığı ortaya çıktı. Bu istasyonlardan biri İspanya’nın başkenti Madrid’de diğeri Kaliforniya’da yer alıyor. NASA (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) bu bilgiler sayesinde uzay aracının uzaydaki yaklaşık konumunu ve hızını belirledi. Buna rağmen uzay aracının ilk yörünge düzeltme manevrası gerçekleşmedi.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good. https://accounts.binance.com/sv/register-person?ref=DB40ITMB