Çin’in uzay vizyonu
Dünyanın en büyük uzay istasyonu beraber yönetmek(!)
Çin, Birleşmiş Milletler’e (BM) <Uzay vizyonu kapsamında> üye ülkeleri 2019’da başlatılması ve 2022’ye kadar sürmesi beklenen China Space Station’ı (CSS) kullanmaya davet etti.
BM ülkeleri Çin’in en büyük uzay istasyonunda çeşitli deneyler için kullanılması amacıya bir başvuruda bulundu.
Pazartesi günü Viyana’da (Avusturya) girişimi açıklayan bir tören gerçekleştirildi. Çin’in BM ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsilcisi olan Shi Zhongjun “CSS sadece Çin’e değil aynı zamanda dünyaya da ait. Bütün ülkeler büyüklüklerine girişim düzeylerine bakılmaksızın, eşit bir zemin üzerinde işbirliğine katılabilirler.” açıklamasını yaptı.
Uzay teknolojisine ilgi duyan ülkeler için artan fırsatlar aslında Birleşmiş Milletler Dış İşleri Ofisi (UNOOSA) ve Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA) arasında 2016 yılında yapılan anlaşmanın bir parçası.
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) 20 Kasım 1998’den beri yörüngedeki görevini sürdürüyor. Teknolojisi her ne kadar sürekli güncellense de kimi bilim insanları ve yatırımcılar için “eski” olarak nitelendirilebiliyor. Çin bu alanda güçlü bir alternatif olmak istemesi bu yüzden önemli.
Türkiye bu alanda BM üzerinden CSS ile herhangi bir işbirliği içerisinde olacak mı? Zaman gösterecek