Buz rafının acı sonu: Tamamen çöktü
Donmuş kıta olarak bildiğimiz Antarktika’da buz rafı tamamen çöktü. Uydu görüntüleri, buz rafının artık yerinde olmadığını gösteriyor. Bu görüntülere göre, Doğu Antarktika’daki Conger buz rafı tamamen çöktü.
Doğu Antarktika, Güney Yarım Küre’de yer alan Antarktika kıtasının üçte ikisini oluşturur. Ayrıca kıtanın Hint Okyanusu tarafında yer alır. Transantarktik Dağları ile Batı Antarktika’dan ayrılır.
Büyük Antarktika olarak da bilinen bölge kalıcı buzlarla kaplıdır. Bununla beraber bölgede çok sayıda buzul, buz rafları ve buz tabakaları yer alır.
Buz rafları, kalın yüzen buz platformlardır. Bunlar, bir buz tabakasının veya buzulun sahile ve okyanus yüzeyine akması veya uzatılmasıyla oluşur.
Bölge, bu büyük ve önemli oluşumlara ev sahipliği yapmaktadır. 33.820 kilometrekare bir alana sahip olan Shackleton, kıtadaki en büyük buz raflarından biridir.

Uydu görüntülerinin çöküşünü yakaladığı Conger buz rafı, Shackleton buz rafının bitişiğinde yer alıyordu.
Ayrıca Conger buz rafı yaklaşık 1.200 kilometrekareydi. Buz rafı, neredeyse bir il kadar büyüklüğe sahip. Bu buz rafının tamamen çöküşü uydu görüntülerine yansıdı.
Landsat ve MODIS uydularının elde ettiği görüntülere göre Conger buz kıtası 15 Mart günü tamamen çöktü.
Çöküşün nedenlerini araştırmak gerekiyor
Çöküşe dair uydu görüntülerini NASA’da Dünya ve gezegen bilimcisi olan Catherine Walker, Twiter’dan paylaştı. Buna göre buz rafı, 14 Mart’a kadar yavaşça geri çekiliyor. 16 Mart’tan sonraki bir sonraki görüntüde ise tamamen kırılıyor.
Buz tabakaları, kıtadaki buz akışlarıyla deniz arasında denge görevi görür. Bunların çökmesi sonucunda iç kısımlardan gelen buz akışı hız kazanır. Bu durum sonucunda ise deniz seviyesinin yükselmeye başlar.
Kritik öneme sahip olan buz raflarının boyutsal düşüşleri, küresel sıcaklıktaki artışla ilişkilendirilebilir. Antarktika son zamanlarda, aşırı bir sıcaklık yaşıyor. Alışılmadık bu sıcaklıklar, bazen normal ortalamanın üzerinde seyrediyor.
Antarktika’da yaşanan yüksek sıcaklıklar, Conger buz rafının çöküşünde bir etkiye sahip mi? Bu sorunun kesin ve net bir cevabı henüz yok. Bunu bilmek için bilim insanlarının yüksek sıcaklıkların buz rafının çökmesine yol açıp açmadığını araştırması gerekiyor.
Bilim insanlarının Antarktika üzerinde yaptıkları araştırmalar, daha önce Batı Antarktika üzerinde yoğunlaştı. Çünkü Batı Antarktika, daha erişilebilir bir bölge olarak karşımıza çıkıyor. Ancak mart ayında Doğu Antarktika’da gerçekleşen aşırı ısınma nedeniyle bölge dikkatleri üzerine çekti. Çünkü bölgenin mart ortasındaki sıcaklığı eksi 11,8 santigrat dereceye ulaştı. Bu, aynı dönemdeki normal ortalamadan yaklaşık 30 derece daha yüksek bir sıcaklığı gösteriyor. Tüm bunlardan dolayı bölge, iklim krizi nedeniyle araştırılması gereken yerlerden biri oldu.
I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.