Hastalığa yakalanan kişilerin beyinlerinde değişiklikler ortaya çıktı
Yapılan bir araştırmaya göre, Covid-19’a yakalanan insanların beyinlerinde değişiklikler meydana geliyor. Bilim insanları bu çalışmayla, Covid’in beyni nasıl değiştirdiğini ortaya koydu.
Araştırma sürecinde yapılan taramalar sonucunda Covid’e yakalanmanın beyinde değişikliklere neden olabileceği ortaya çıktı.
Bilim insanları ayrıca enfeksiyondan önce ve sonra MRI (manyetik rezonans görüntüleme) taramalarında önemli farklılıklar olduğunu saptadılar.
İngiltere’de gerçekleşen çalışmaya ülkede Biobank projesi kolaylık sağladı. İngiltere, bu projeyle yaklaşık 15 yıldır 500.000 kişinin sağlığının takibini yapıyor. Ayrıca bu sayede pandemiden önce kaydedilen bir tarama veritabanı bulunuyor. Araştırmacılar böylece, virüsün uzun vadeli sağlık üzerindeki etkilerini inceleme fırsatını elde ettiler.
Beyindeki farklılıklar…

Bilim insanları, katılımcılar üzerinde taramalar gerçekleştirdi. Araştırmacılar taramaları, orijinal virüs ile alfa varyantı yaygın olduğunda ve kokuyla tat kaybı birincil semptom olduğunda gerçekleştirdi. Taramalar sonucunda enfekte olmuş katılımcıların genel beyin boyutunun %0,2 ile %2 arasında küçüldüğünü buldular. Ayrıca koku alma alanlarında kokuyla ve hafızayla bağlantılı bölgelerde gri maddede kayıplar olduğunu saptadılar. En önemli gri madde kaybı koku alma alanlarında gerçekleşti. Ancak virüsün doğrudan bu bölgeye saldırdığı henüz bilinmiyor. Bu durum, Covidli insanlar koku alma duyularını kaybettikten sonra hücrelerin kullanım eksikliği nedeniyle ölmesiyle de ortaya çıkmış olabilir.
Tüm bu bulgular hafif bir enfeksiyondan sonra bile ortaya çıktı. Hastalığın oldukça hafif seyrettiği kişilerde bile beynin genel boyutu biraz küçüldü. Beynin koku ve hafıza ile ilgili kısımlarındaki gri madde ise oldukça azaldı.
Ancak araştırmacılar, bu değişikliklerin sağlık açısından gerçekten önemli olup olmadığını henüz bilmiyor. Ayrıca beyni etkileyen bu değişikliklerin geri döndürülebilir olup olmadığı da bilinmiyor.
Bununla beraber, bu değişikliğe virüsün tüm varyantlarının neden olup olmadığı da belirsiz.
Diğer yandan bilim insanları, değişikliklerin kalıcı olup olmadığını henüz bilmiyorlar. Ancak beynin iyileşebileceğine de vurgu yapıyorlar.
Oxford Üniversitesi’nden Prof. Gwenaelle Douaud, konuyla ilgili olarak “Beynin gerçekten plastik olduğunu aklımızda tutmalıyız. Bununla kendi kendini iyileştirebileceğini kastediyoruz. Bu nedenle, zamanla enfeksiyonun zararlı etkilerinin hafifleyeceği konusunda gerçekten iyi bir şans var.” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan bilim insanları, bu değişikliklerin her enfekte kişide görülmeyebileceğini ifade ediyor.