COVID-19 dünyayı doğrudan ve dolaylı olarak etkilemeye devam ediyor. Okyanuslar pandemiden dolaylı olarak etkileniyor. Okyanuslar açısından büyük ve önemli bir sorun olan kirlilik, COVID-19 nedeniyle katlanmış durumda.
Dünyada pandemi nedeniyle birçok şeyin kullanımı arttı. Bununla beraber tek kullanımlık plastiklerin üretimi de artış gösterdi. 8 milyon tondan fazla tek kullanımlık plastik üretimi gerçekleşti. Şu anda 25.000 tondan fazla plastik atığı ne yazık ki okyanuslarda. Üretilen plastiklerin büyük çoğunluğu okyanustaki canlıların yaşamını tehdit ediyor.
Bir araştırma 8 milyon tonluk plastiğin 25.000 tondan fazlasının okyanuslarda çöp olarak yer aldığını ortaya koydu. Bu çöpler okyanuslardaki hayvanların hayatını tehlikeye atıyor.
Kaliforniya Üniversitesi ve Çin’deki Nanjing Üniversitesi ile San Diego’dan iklim uzmanları bir araya gelerek araştırma ekibini oluşturdu. Ekip konu hakkında, “Serbest bırakılan plastikler okyanusta uzun mesafeler boyunca taşınır. Denizdeki doğal yaşamla karşılaşır. Potansiyel olarak yaralanmaya ve hatta ölüme yol açar.” şeklinde açıklamalar yaptı.
Daha önceki bazı çalışmalar da benzer sonuçların olacağını savundu. Buna göre, pandemi kaynaklı plastik çöplerle deniz hayvanları muhatap olursa ölümler yaşanır.
Okyanuslardaki çöpler arttı
Araştırma ekibi, ağustos ayı sonu itibariyle pandemi ile ilgili nelerin üretildiğini belirlemeye yönelik çalışmalar yaptı. Buna göre, 193 ülkenin maskeler ve hastane ekipmanlarından ambalajlı ürünlere kadar ürettiği plastiklerin 8 milyon tondan fazla olduğunu saptadı. Benzer şekilde atıkların da belirlenmesi yoluna gittiler.
Okyanuslarda biriken plastik çöplerin kaynağı insanların faaliyetleri. Pasifik Okyanusu’ndaki Büyük Pasifik Çöp Adası’nda biriken plastik çöpler bunu destekliyor. İnsanlar plastik ürünlere yönelik kullanımlarını pandemiyle beraber artırdıkça çöpleri de artırdı. Bu çöplerin etkileri okyanuslarda olumsuz olarak karşımıza çıkıyor.
Araştırmacılar, üç yıllık sürede artan pandemi kaynaklı çöplerin karaya çıkma, sahillerde veya kıyılarda birikme gibi olasılıklarının olduğunu vurguluyor. Hatta en sonunda karadaki canlılar da zarar görür. İnsan faaliyetleriyle başlayan tehlikeli süreç, tüm canlıları olumsuz yönde etkileyecek bir sorun hale gelir.
Araştırma ekibi, okyanusa dağılmış olan çöpler arasında maskeler, yüz siperleri ve büyük çoğunlukla tek kullanımlık tıbbi aletler olduğunu söylüyor. Ayrıca söylediklerine göre plastik atıkların %72’si Asya’dan geliyor.
Araştırmacılar pandemi sürecinde tıbbi atık yönetiminin daha iyi yapılması gerektiğini vurguluyor. Böylece okyanuslarda yol açılan kirlilik azalır.