Covid-19 kaynaklı ölümlerin sayısı kayıtların söylediğinden oldukça fazla olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 pandemisini ilan etmesinden iki yıl sonra bir araştırma yapıldı. Bu araştırmaya göre Covid nedeniyle gerçekleşen ölümler, kayıtlarda yer alan rakamlardan çok daha fazla.
Dünya Sağlık Örgütü, pandemiyi ilan ettikten iki yıl sonra ABD’den araştırmacılar bir rapor yayınladı. ABD’nin Washington Üniversitesi’ndeki Covid-19 aşırı ölüm oranı ekibi, resmi kayıtların belirttiğinden üç kat daha fazla kişinin öldüğünü ifade etti.
ABD’nin Washington Üniversitesi’ndeki Covid-19 aşırı ölüm oranı ekibi, araştırma kapsamında 191 ülke ve bölgeyi inceledi. Araştırma ekibi, bu incelemeyle gerçek küresel ölüm rakamı dedikleri şeyi belirlemeyi amaçladı.
Ekibin araştırdığı bu ölümlerin bazıları doğrudan virüs kaynaklıydı. Bazıları ise enfeksiyonla bağlantılı hastalıkların neden olduğu ölümlerdi. Çünkü Covid’e yakalanan kişilerde önceden var olan diğer tıbbi rahatsızlıkların kötüleşmesi ortaya çıkıyor. Örneğin kalp veya akciğer hastalıkları gibi.
Pandemi başladıktan sonra fazla sayıda insan öldü. Araştırmacılar bu aşırı ölümleri araştırmak için bazı web sitelerini, Dünya Ölüm Veri Tabanını, İnsan Ölümleri Veri Tabanını ve Avrupa İstatistik Ofisini araştırdı. Buralardan veri toplayarak ölüm sayılarını hesapladılar.
Ölüm oranları bölge ve ülkelere göre önemli ölçüde değişiklik göstermektedir. Ancak çalışmada genel küresel oran sonuçları yer alıyor. Buna göre çalışmada hesaplanan genel küresel oran 100.000 kişide 120 ölümdür.
Üç kat daha fazla
Bu, 2020 yılının başı ile 2021 yılının sonu arasındaki iki yıllık süreçte, Covid nedeniyle yaklaşık 18,2 milyon ölümün gerçekleştiği anlamına geliyor. Diğer yandan kayıtlarda yer alan resmi ölüm sayısı ise 5,9 milyon kişi. Araştırma, bu sayının üç katı daha fazla ölümün olduğunu öne sürüyor.

Yine bu araştırmaya göre, ölüm oranlarının en yüksek olduğu yerler Latin Amerika, Avrupa ve Sahra altı Afrika’daki düşük gelirli ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Diğer yandan bazı yüksek gelirli ülkelerde de yüksek ölümler ortaya çıktı.
Araştırma sonuçlarına göre, aşırı ölüm oranlarının en yüksek olduğu beş ülke şöyle. Bolivya, Bulgaristan, Esvatini, Kuzey Makedonya ve Lesotho.
Oranın en düşük olduğu ülkeler ise: İzlanda, Avustralya, Singapur, Yeni Zelanda ve Tayvan.
Daha fazla araştırmanın ölümlerden kaçının doğrudan Covid’den kaynaklandığını veya pandeminin dolaylı bir sonucu olarak gerçekleştiğini ortaya çıkarmaya yardımcı olacağı belirtiliyor.
Diğer yandan araştırmacıların tahminlerine göre, aşılar ve yeni tedaviler pandemiye bağlı aşırı ölüm oranını azaltmaya yardımcı olacaktır. Ancak salgın bitmediği sürece risk devam ediyor. Araştırmacılar, virüsün yeni ve tehlikeli varyantlarının ortaya çıkması ihtimaline karşı uyarılarına devam ediyor.