“Amery Buz Rafının önünden dev bir buzdağı doğdu. D-28 olarak adlandırılan buzdağı, Londra büyüklüğünde”
Doğu Antarktika’daki Amery Buz Rafından devasa bir buzdağı geçtiğimiz günlerde meydana geldi. D-28 olarak adlandırılan buzdağı, 1.636 kilometre kare büyüklüğünde.
Amery Buz Rafından ayrılarak buzdağının ortaya çıkma olayını, Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Kopernicus Sentinel-1 uydusu izledi. Buzdağının büyüklüğü, ESA tarafından Londra’nın büyüklüğüne benzetildi.
Buzdağının ayrılması olayı aslında bilim insanları için büyük bir sürpriz olmadı. Çünkü buzdağının yanındaki ve “Gevşek Diş” olarak isimlendirilen bölge bilim insanları tarafından izleniyordu. Avustralya Antarktika Programı, Denizcilik ve Antarktika Çalışmaları ve Scripps Oşinografi Enstitüsü’nden bilim insanları yaklaşık 20 yıldır Amery gevşek diş yarık sistemini yakından izliyorlardı.
Scripps’in Profesörü Helen Amanda Fricker, konu hakkında, “İlk önce 2000’li yılların başlarında buz rafının önündeki bir yarık olduğunu fark ettik ve büyük bir buzdağının 2010-2015 arasında kırılacağını tahmin ettik. Bu olayı bunca yıldan sonra görmekten heyecan duyuyorum” dedi.
Kutuplar ve yakınlarında iklim değişikliğiyle ilgili birçok kötü haber olmasına karşın, buzdağı D-28’in kopması bu buz rafı için olağan görülebilir. Profesör Fricker, “Bu olayın iklim değişikliği ile bağlantılı olduğunu düşünmüyoruz, buz rafının normal döngüsünün bir parçası, her 60-70 yılda büyük doğma olayları görüyoruz” dedi.
Amery’deki son büyük yavrulama olayı 1963-64 yıllarında görüldü. 50 seneden fazla zaman geçtikten sonra D-28, 26 Eylül’de buz rafından ayrıldı.
1960’lardan beri araştırmacıların, Amery Buz Rafına yönelik incelemeleri devam ediyor. Şu anda, buzun üzerinde yayılmış, okyanus erimesi ve buz akışının etkisini ölçen araçlar mevcut.
Araştırmacılar, D-28 buzunun kaybının, kalan buz rafının altındaki erimeyi ve buzun kıtanın içinden akma hızını nasıl etkileyeceğini merak ediyorlar. Bu yüzden, uydular tarafından gerçekleştirilen izleme görevi devam edecek.