Daha güvenli modem-router için 5 küçük ayar
Daha güvenli modem-router için 5 küçük ayar. Kısa bir süre önce yeni bir eve ya da işyerine taşındıysanız yapacağınız ilk işlerden biri muhtemelen internet bağlantısını halletmek olacaktır.
Türkiye’deki internet servis sağlayıcıları genellikle modem-router kurulum ya da teslimatlarını kendileri yapıyor. Dolayısıyla bağlantı ayarları servis sağlayıcınıza göre varsayılan düzeyde geliyor.

1. Wi Fi adını ve Şifresini değiştirin
İnternet hizmetini aldığınız servis sağlayıcısı kurulumu yaptı ve Wi-Fi bağlantınız sorunsuz çalışıyor. Modeminizin üzerindeki varsayılan Wi-Fi şifresini ve ağ adını güvenliğinizi artırmak adına kesinlikle değiştirmelisiniz. Bunun için birçok modem 192.168.1.1, 192.168.1.2 ve 192.168.2.1 adreslerini kullanır. Kullanıcı adı genelde internet hizmetinizi aldığınız servis sağlayıcının adı genelde admin şifre ise (Türk Telekom için: ttnet, Turkcell için: superonline) olarak kullanılmaktadır.
2. Güvenlik protokolüne dikkat edin
Birçok güncel modemde WPA-WPA2 güçlü şifrelemesini kullanıyor. WPA protokolü 256 bit bir koruma desteği sunar. Ayrıca gelişmiş şifreleme standardı olan AES algoritmasını kullanır. Yüksek ihtimalle modeminizin WAN/Wi-Fi güvenlik ayarlarında WPA/WPA2 seçilidir ancak WEP seçiliyse kesinlikle WPA/WPA2’yi tercih etmelisiniz.
3.Ağ bandını kontrol edin
Wi-Fi modemler belli bir frekans aralığı ve gücünde yayın yaparlar. Yeni bir 802.11ac modeme sahipseniz yayın hızınız 5Ghz ya da 2.4Ghz demektir. Bu frekans değerleri kablosuz ağınızın bilgi alışverişi için radyo dalgalarını yayınladığı frekans değerleridir. Yeni modemlerde 5Ghz ve 2.4Ghz yayın tercihleri varsayılan olarak açık olarak gelir. Modeminiz performansa ve bağlanacak cihazlara göre hangisini kullanacağına otomatik olarak karar verir. 2.4Ghz daha çok cihaz tarafından kullanılan frekans değeridir. Dolayısıyla birçok cihazla uyumludur. 5Ghz ise daha yeni bir teknoloji olduğundan eski cihazlar tarafından desteklenmez. Tavsiyemiz iki seçeneğin de açık olduğunu kontrol edip tercihi modeminize bırakmanız.
4.Ebeveyn denetimini etkinleştirin
Çocuklarınızın sakıncalı web sitelerine ve uygulamalara erişimlerini modem arayüzündeki ayarlardan engelleyebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz adresten giriş yaparak ebeveyn denetimini etkinleştirebilirsiniz. Ayrıca çocuklarınızın telefon, tablet ya da bilgisayarlarını internette kullanacakları süreyi de belirleyebilirsiniz. Uygulama bazında da YouTube, Google gibi servislerin koruyucu arama ayarlarını da etkinleştirebilirsiniz.
5.Misafir ağı kurun
Misafir Wi-Fi ağı oluşturmak, misafirlerinize ağınızdaki bilgisayar ve cihazlara veya dosyalara erişim sağlama ihtimalini ortadan kaldırır. Ayrıca kendinize göre oluşturduğunuz komik ve sıra dışı Wi-Fi parolanızı anlatma zahmetinden de kurtulmuş olursunuz. Modem arayüzünden misafir ağı oluşturma bölümüne rahatlıkla ulaşabilirsiniz.