“Amatör dalgıç Shlomi Katzin, Hayfa sahili açıklarında dalış yaparken bir kılıç buldu. Yetkililer 900 yıllık bu kılıcın bir Haçlı şövalyesine ait olduğunu düşündü.”
Deniz altındaki yaşamı merak eden birçok kişi dalgıçlığa merak sarar. Dalış yaparken gördükleri karşısında hayranlık duyduğunu söyleyen insanların sayısı oldukça fazladır. Peki insanlar deniz altındaki doğal ortama uygun olmayan şeyleri görürse ne olur? Böyle bir durum geçtiğimiz günlerde bir dalgıcın başına geldi.
Bu isim Shlomi Katzin. İsrail’in Hayfa sahili açıklarındaki bir koyda tüplü dalış yaptığı sırada ilginç bir nesne gözüne çarptı. Denizin dibindeki bu şey, buraya ait olmayan bir nesneydi. Bu yüzden Shlomi Katzin’in dikkatini çekti. Katzin bunun ne olduğunu tam olarak anlamasa da nesne hakkında merak duymaya başladı. Kabuklar ve taşların kapladığı bu nesneyi saplandığı kumdan çıkardı ve aksiyon kamerasıyla kayda aldı. Kılıcın üzerinde ayrıca deniz organizmaları yer alıyor.
Shlomi Katzin o zaman bu nesnenin ne olduğunu bilmiyordu ama elinde tuttuğu şey eski bir kılıçtı. Bunu tam olarak bilmese de nesneyi İsrail Eski Eserler Kurumu’na bildirdi.
İsrail Eski Eserler Kurumu bu nesneyi inceledi. İncelemenin sonucuna göre araştırmacılar, bu kılıcın Haçlı Seferleri zamanından kalma 900 yıllık bir kılıç olduğunu düşündü. Amatör dalgıcın bulduğu bu kılıcın kabzası yaklaşık olarak 30 santimetredir. Toplam uzunluğu ise 1 metredir.
Haçlılardan kalma kılıç
Yetkililerin bu demir kılıcın iyi derecede korunmuş olduğuna yönelik düşünceleri var. Ayrıca kılıcın kumların yer değiştirmesi sonucunda gün yüzene çıkmış olduğu tahmin ediliyor. Nadir ve güzel bir bulgu olan kılıç ayrıca Haçlı şövalyesine ait.
Akdeniz’deki bu bölgeyi eskiden fırtınadan kaçan gemiler barınak olarak kullanmış. Ayrıca Haçlı Seferlerinin olduğu dönemlerde bölgeye uğrayan Haçlılar olmuş olabilir. Zira Haçlı seferlerinde Hristiyan krallıklar kutsal saydıkları bölgeleri almaya çalıştılar. Bu bölge aynı zamanda bu olaylar yaşanırken kullanıldı. Ayrıca Hristiyan krallıklar Haçlı Seferlerinden bazılarını direkt olarak bu bölgelerin üzerine düzenledi. Günümüz Filistin ve İsrail topraklarına karşılık gelen kutsal yerlerin Haçlılar tarafından işgali 11. ve 13. yüzyıllar arasına denk geliyor.
İsrail Eski Eserler Kurumu kılıcı temizledikten sonra restore edecek. Bunun yanı sıra gerekli araştırma ve incelemeleri daha geniş kapsamlı olarak yapacak. İsrail Eski Eserler Kurumu gerekli tüm işlemleri tamamladıktan sonra kılıcı bir müzede sergileyecek.