Bilim insanları yeni bir mineral keşfetti. Bu minerali daha önce hiç kimse görmedi. Bu yeni mineral türü bilim dünyasında heyecana neden oldu. Araştırmacılar davemaoit adındaki minerali, dünyanın en büyük elmas madeninde buldu.
Minerali tespit eden araştırma ekibi jeokimyacılardan oluşuyor. Ekip, minerali, Botsvana’daki elmas madeninde bir elmasın içine hapsolmuş olarak buldu. Botsvana, Afrika kıtasının güneyinde yer alır. Ayrıca denize kıyısı bulunmayan kara ülkesidir.
Elmas, Botsvana’nın Orapa kasabasında 660 kilometre derinlikten çıkarıldı. Araştırmacıların söylediğine göre elmasın genişliği yaklaşık 4 milimetre. Ayrıca elmas 81 miligram ağırlığında.
Bu elmas 1987 yılında bir mücevher satıcısı tarafından satıldı. Şimdilerde elmas, ABD California’daki Los Angeles County Doğa Tarihi Müzesi’nde yer alıyor. Elması yakın zaman önce Las Vegas’taki Nevada Üniversitesi satın aldı. Nevada Üniversitesi’nde akademisyen olan Oliver Tschauner ise elmas üzerinde incelemeler ve analizler yaptı.
Dünyaya yeni bir hediye
Mineralog Oliver Tschauner elmas hakkında, “Kuyumcular ve alıcılar için, bir pırlantanın boyutu, rengi ve berraklığı önemlidir. Kuyumcuyu rahatsız eden siyah noktalar ise bizim için bir hediyedir. Sanırım çok şaşırdık. Bunu beklemiyorduk.” açıklamasını yaptı. Elmastaki siyah lekeler, davemaoit lekeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Oliver Tschauner ve diğer araştırmacılar, bu elmasa X-ışınlarını kullanarak baktı. Bunun sonucunda Botsvana elmasının içinde sıkışmış başka bir mineralin küçük kristallerini keşfettiler. Lazer kullanarak elması keserek bu kristalleri çıkardılar. Aynı zamanda araştırmacılar bu işlemlerinde kütle spektrometrisi adındaki bir teknikten yararlandılar. Elmasın iç yapısını analiz eden araştırmacılar içindeki kalsiyum silikat bileşiğini yani davemaoite’yi buldular.
Bu mineral normalde Dünya yüzeyinde bulunmuyor. Ancak gezegenin derinliklerindeki ısı akışında önemli bir rol oynuyor.
Nevada Üniversitesi (UNLV), dünyada ilk defa alt manto minerallerinin gözlemlendiğini söylüyor. Alt manto, yüzeyin 660 ile 2,891 kilometre derinliğini ifade eder. Buradaki basınç üst mantoya göre daha fazladır. Botsvana’dan çıkarılan bu elmasta Davemaoite mineralinin yapısı tesadüfi bir şekilde korunmuş olarak bulundu. Davemaoite normalde yapısını Dünya’nın mantosunun yüksek basınçlı ortamının dışında koruyamaz. Ancak elmaslar daha güçlüdür. Bundan dolayı farklılık oluşturur.
Yeni keşfedilen mineral adını Carnegie Bilim Enstitüsü’nde jeoloji bilimcisi Ho-Kwang Dave Mao’dan alıyor.