“Bir araştırma, 66 milyon yıl önce bir asteroid Dünyaya çarpmadan önce dinozorların zehirlenmiş olabileceğini ortaya koydu”
Nature Communications dergisinde bu hafta bir araştırma yayınlandı. Bu araştırma, deniz yumuşakça fosillerinin analizine dayanarak Kretase dönemi dinozorlarının potansiyel cıva zehirlenmesine maruz kaldığını gösteriyor.
Buna göre dinozorlar, 66 milyon yıl önce bir asteroid Dünyaya çarpmadan önce zehirlenmiş olabilir.
İnsan tarafından üretilen cıva kaynakları arasında kömür yakıtlı enerji santralleri ve altın madenleri bulunuyor. Bununla beraber, atmosfere giren en büyük doğal cıva kaynakları Michigan Üniversitesi araştırmacılarının odak noktası olan volkanlardır.
Hindistan’da yaklaşık bir milyon yıl süren Deccan Tuzakları patlaması olarak bilinen muazzam volkanik patlamalar, dinozorlar sırasında dünyadaki hızlı okyanus ısınmasına ve yüksek toksik cıva seviyelerine neden oldu. Araştırmacılar, cıva seviyelerini fosillerden günümüz Shenandoah Vadisi endüstriyel cıva kirliliği sahasında toplananlara kadar karşılaştırdıklarında, seviyeler kabaca eşdeğerdi.
Çalışmanın baş yazarı Kyle Meyer, konu ile ilgili “İlk defa, Deccan Traps volkanizmasının tek bir malzemeyi analiz ederek iklimsel ve çevresel etkilerine dair içgörü sağlayabilir. Deniz sıcaklıklarının ani bir ısınma sinyali gösterdiği aynı örneklerin aynı zamanda en yüksek cıva konsantrasyonlarını gösterdiğini ve bu konsantrasyonların önemli bir modern endüstriyel cıva kontaminasyon alanına benzer büyüklükte olduğunu görmek inanılmaz derecede şaşırtıcıydı” dedi.
Bilim insanları, Mercury anomalilerinin daha önce çökeltilerde belgelendiğini ifade etti. Ancak, bunların hiçbir zaman kabuklarında olmadığını belirttiler. Bunlar dolayısıyla, yeni teknik jeolojik kayıtlardaki kitlesel yok oluşların ve iklim sarsıntısı çalışmalarının daha da ilerlemesine yardımcı olabilir.