“Bilim insanları, İklim Eylem Zirvesi öncesinde alarm çaldılar”
Temmuz ayı, dünya için en sıcak ay olmuştu. Şimdiye kadar kaydedilen sıcaklıkların, aşırı dalgalanmalarına ve yüksekliğine Temmuz ayında ulaşılmıştı.
Olumsuz olarak değişen iklimler, kurumların araştırmaları için bir dönüm noktası oluyor. Rapor sonuçları sıcaklıkların arttığını ve gezegenimizin daha önce hiç olmadığı kadar ısındığını gösteriyor. Bu durum, uzmanların dikkatini değişen iklim sorunlarına çekiyor.
İklim Eylem Zirvesi öncesinde, Birleşmiş Milletler tarafından yaptırılan yeni değerlendirme, 2015-2019 yılları arasındaki dönemin, gezegenin ortalama sıcaklığının şimdiye kadar kaydedilen en sıcak beş yıllık dönem olma yolunda olduğunu gösteriyor.
İklim Eylem Zirvesi Bilim Danışma grubu tarafından yayınlanan United In Science raporunda geniş kapsamlı veriler yer aldı. Raporda, iklim krizi ile ilgili güncel veriler bir araya getirildi. Aynı zamanda rapor, iklimin nasıl değiştiğini, değişmekte olduğunu gösterirken, gelecek nesiller için ortaya çıkacak tehlikelerin etkilerini geniş kapsamlı olarak vurguluyor.
Artış hızlanıyor
Tahminler, 2015-2019 yılları arasındaki sürenin, sanayi öncesi (1850–1900) zamanlar üzerinde 1.1 ° C ve 2011–2015’ten daha yüksek 0,2 ° C olacağını gösteriyor. Ayrıca gözlemler, küresel ortalama deniz seviyesi artışının hızlandığını ve sanayi çağının başından bu yana okyanus asitliğinde genel olarak% 26’lık bir artış olduğunu da göstermektedir.
Aynı zamanda rapor, fosil yakıtlı karbondioksit emisyonlarının keskin bir resmini de çiziyor. Genel olarak ifade edilirse, ilkim değişikliğini durdurmak için mevcut olan küresel politikaların, BM bünyesindeki anlaşmalarda belirtilen hedeflere ulaşmak için yeterli olmadığını öne sürüyor.
BM Zirvesi, kötüleşen iklim krizi karşısında alınacak küresel önlemlerin ve çözümlerin daha etkin ve erken olabilmesi için yeni yollar ve pratik eylemler sunmayı hedefliyor. İklim değişikliğiyle mücadele için potansiyel olarak geniş kapsamlı adımların atıldığı, atılması gerektiği ifade edildi. Karbon kirliliği, sıcaklıklar ve iklimsel tahribatlar artmaya devam ederken atılması gereken adımların küresel bir etkiye dönüşmesi çok önemli. Bu hususta kamuoyu tepkisi de önemli bir yere sahip.
Kamuoyu tepkisinin güzel örneklerinden biri geçtiğimiz günlerde görüldü. 20 Eylül’de dünya genelinde iklim grev toplantıları gerçekleşerek, birçok ülkede harekete geçilmesi için milyonlarca insan sokaklara dökülüp yürüyüş ve mitinglere katıldı.
Ayrıca, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, , Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın uygulanması konusundaki hırsları arttırmak ve eylemleri hızlandırmak için, hükumetten, iş dünyasından ve sivil toplumdan liderlere kadar birçok kişiye, 23 Eylül’deki 2019 İklim Eylem Zirvesi’ne katılma çağrısında bulundu. Zirve, acilen olması gereken ve ihtiyaç duyulan dönüşümü gerçekleştirecek ve herkese yarar sağlayacak eylemleri teşvik etmeyi hedefliyor.