“Yapılan bir araştırmaya göre Dünya parlaklığını kaybediyor. Araştırmayı yapan bilim insanlarına göre, Dünya 20 yıl önce olduğu kadar parlak değil. Bunun en önemli nedeninin iklim değişikliği olabileceği düşünülüyor”
Albedo herhangi bir yüzeyin üzerine düşen elektromanyetik enerjiyi yansıtma kapasitesidir. Yüzeyin yansıtma gücü olarak tanımlanan kavram, cisimlerde o cisimlerin yüzey alanına, dokusuna ve rengine bağlı olarak değişir.
Dünya için yansıyan enerji miktarı ortalama 0.31’dir. Bu durumun Dünya’nın her yeri için aynı olmadığını söyleyelim. Ormanlar, okyanuslar, şehirler, çöllerin hepsi farklı albedo değerlerine sahiptir. Bir genelleme yapacak olursak, nemli topraklar ve ormanlık alanlar en düşük albedoya sahip olan yerlerdir. Dünya’nın yüzeyinde en yüksek albedoya sahip olan cisimler ise karlı ve kumlu alanlardır.
Bilim insanları bu kavram ile ilgili araştırmalar yaptı. Yapılan bir çalışmanın sonuçları Geçtiğimiz ağustos ayında bir dergide yayınlandı. Kaliforniya’da yer alan Big Bear Güneş Gözlemevi’nde 1998 ve 2017 yılları arasındaki dünya ışığı verileri bulunuyor. Araştırmacılar, yaklaşık 1.500 gecelik süreye eşdeğer olan bu verileri analiz etti. Buna göre Dünyanın albedosunu incelediler. Araştırmacılar analizle beraber gezegenin ne kadar ışığı yansıttığına dair değerlendirmeler yaptı.
Verilerin sonuçlarına göre Dünya parlaklığını kaybediyor. Çalışma sonuçları Dünya’nın 1990’ların sonlarından itibaren yaklaşık olarak %50 oranında karardığını gösterdi.
Yirmi yıl boyunca Ay’ı gözlemleyen araştırma ekibi albedodaki küçük değişiklikleri tespit etti. Dünya ışığı ayın karanlık yüzünü görebilmenizin nedenidir. Gezegene ulaşan güneş ışığının yaklaşık %30’u genellikle bulutlar, kar ve okyanuslar gibi şeylerden sekerek uzaya geri döner. Böylece uydumuz olan Ay’a ölçülmesi mümkün olan bir ışık verir. Dünya’da görebildiğimiz ve Ay ışığı dediğimiz bu şey, parlak, sarı ve beyaz ışıktır. Araştırma son birkaç yılda bu ışığın arttığını gösteriyor.
Dünya ışığını ölçerek çalışmaya imza atan bilim insanları, gezegenin yirmi yıl önce olduğu kadar parlak olmadığını ortaya çıkardı. Çalışmanın yazarlarından biri olan astronom Philip Goode, “17 yıllık neredeyse düz albedodan sonra son üç yıllık verileri analiz ettiğimizde albedo düşüşü bizim için çok sürpriz oldu” açıklamasıyla konu hakkındaki düşüncelerini paylaştı.
Asıl Neden İklim Değişikliği mi?
Dünyamızın parıltısını inceledikten sonra şaşırtıcı sonuçlar elde eden bilim insanları, bunu nedenlerini de araştırdı. Araştırmacıların varsayımlarına göre, altta yatan en önemli neden iklim değişikliği.
Ekibin neden olarak ele aldığı konulardan biri Güneşin parlaklığındaki değişiklikler oldu. Araştırma ekibi elde ettikleri sonuçlar üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını görmek için güneşin parlaklıktaki periyodik değişikliklerini değerlendirdi.
Ayrıca Dünya’nın yansıtıcılığının en büyük etkisi gibi görünenler arasında bulutlar da yer alıyor. Bulutlar, güneşin parlaklığı, güneş ışığının Dünya’ya ne kadar ulaştığının yani sektiğinin başka bir nedenidir. Ancak araştırmacıların ifade ettiğine göre, Dünyadaki kararmanın güneşin parlaklığındaki değişikliklerle bir ilgisi yok. Ekip kararmaya neden olan durumun gezegende bulunan bir şeyden kaynaklandığını düşünüyor. Araştırmacıların aklına gelenlerden biri okyanus ısınması.
Bilim insanları doğu Pasifik üzerindeki alçak bulutlardaki azalmanın parlaklıkta ani düşüşe neden olabileceğini öne sürüyor. Çalışma ekibi bulgularını NASA’nın Dünya’nın Radyant Enerji Sistemi (CERES) projesiyle karşılaştırdı. Buna göre, Bulut örtüsündeki azalmalar, deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki artışlardan kaynaklanabilir. Bu duruma neden olan en büyük şey ise iklim krizine yol açan iklim değişiklikleri.
Daha önce de bilim insanları bulutların kapsamının atması nedeniyle daha sıcak bir gezegen olabileceğini düşündü. Bunun sonucunda da daha yüksek albedo ile karşı karşıya kalınabileceğini düşündüler. Böylece daha fazla güneş ışığı yansıması olacak ve sera gazları tarafından daha az tutulacak bir durum ortaya çıkarabilir. Bu her ne kadar iyi bir şey gibi görünse de durum her zaman böyle sonuçlanmayabilir. Bundan dolayı bazı bilim insanlarına göre durum büyük oranda endişe verici.
Araştırma ekibi, dünya ışığından elde edilen albedo analizinin uzun vadeli kalibrasyon sorunları nedeniyle hassasiyet eksikliğine yol açacağını düşünüyor. Bu yüzden ekip sonuçların, Dünya parlaklığına dair daha fazla analizin yapılmasına ön ayak olabileceğini ifade ediyor.