“Kaliforniya merkezli SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı Menlo Park’taki bilim insanları dünyanın ilk 3.200 megapiksel fotoğrafını çekiyor”
Kaliforniya merkezli SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı Menlo Park’taki bilim insanları, evreni keşfetmek için tasarlanmış gelişmiş bir görüntüleme cihazı kullanarak dünyanın ilk 3.200 megapiksel dijital fotoğraflarını çekti.
Bilim insanları, odak düzlemini dünyanın en büyük dijital kamerasında başarıyla test ediyor. Bu da sonunda kozmosu keşfetmeye yardımcı olacak yeni bir çalışma olarak görünüyor.
Şili’deki Vera C. Rubin Gözlemevi müdürü Steven Kahn, konu hakkında “20 milyar galaksi gibi bir şeyi ölçüp kataloglayacağız” dedi. Bu gözlemevi, dünyanın en büyük dijital kamerasının gece gökyüzünün haritasını çıkarmak için muazzam bir çabanın merkezi haline geleceği yerdir. Kamera, şimdiye kadar çekilmiş en ayrıntılı evren görüntülerini yakalamak için 10 yıl boyunca çalışmalarına devam edecek.
Steven Kahn bununla ilgili olarak, “Gece gökyüzünün çoğu kısmı aslında teleskoplarla hiç görüntülenmemiştir. Gökyüzünün hiçbir bölümü, işlerin nasıl değiştiğini izleyebileceğiniz bu tür bir zaman, sıralama ve zaman kadansı ile gerçekten görüntülenmedi” ifadelerinde bulundu.
Dünyanın ilk 3.200 megapiksel fotoğrafını çekmek için hazırlanan kamera üzerinde çalışan ekip, iki fitten daha geniş bir görüntüleme sensörü dizisi olan odak düzlemini yeni tamamladı. Ekibin sensörleri bir araya getirmesi yaklaşık altı ay sürdü. Çünkü sensörlerin kurulum işlemi sırasında birbirine dokunursa kolayca çatlayabilme ihtimali vardı. Odak düzlemi, sal adı verilen dokuzlu gruplara bölünmüş 189 ayrı sensörden oluşur.
Kamera tamamlanmadığı için, bilim insanları odak düzlemini test etmek için bir iğne deliği projektörü kullandılar.