Önemli adım hangi cihazları ilgilendiriyor?
Çevreci girişimlerde bulunan şirketlerden bir olan Apple, bu yönde adımlar atmaya devam ediyor. Apple’ın bir sonraki çevreci girişimi iPhone SE’yi ilgilendiriyor. Buna göre Apple, yeni iPhone SE modellerinde düşük karbonlu alüminyum kullanacak.
Teknoloji devi, iPhone SE cihazlarının kenarındaki metal çerçevede alüminyum kullanıyor. Şirket bu telefonlarda daha sürdürülebilir bir şekilde yapılmış metalleri kullanacak.
Apple, iPhone SE cihazlarını üretirken karbon emisyonu azaltılmış eritilmiş alüminyumdan yararlanacak.
Apple daha önce 4.7 milyar dolarlık Yeşil Tahvil (Green Bond) projesini planlamıştı. Şirket böylece yenilenebilir girişimlere yatırım yapıyor. Bu kapsamda tamamlanan yenilenebilir enerji girişimleri, yerel topluluklara temiz enerji sağlıyor. Aynı zamanda karbon emisyonlarını azaltmaya da yardımcı oluyor.
Şirket, 2020 yılında 17 Yeşil Tahvil projesine finansman sağlamıştı. Bu projeler yılda ortalama 921.000 ton karbon emisyonunu önlemeyi amaçlıyordu. Girişimler bu amacın yanında tüm dünyada 1,2 gigawatt yenilenebilir enerji elde etmeyi de başardı.

Apple, Nevada, Illinois, Virginia ve Danimarka’da kurduğu yenilenebilir enerji tesislerinden 350 megawatt’tan fazla enerji elde etti. Böylece Apple da ürettiği bu enerjiyle toplama katkı verdi.
Bununla beraber Apple, özel sektörde en yüksek miktarda Yeşil Tahvil çıkaran şirketlerden biri.
Alüminyumu nasıl kullanacak?
Apple’ın yenilenebilir enerji alanında bazı yatırımlar gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca şirketin ambalajlarında daha fazla geri dönüştürülmüş malzeme kullanma çalışmaları da olmuştu.
Şirket şimdi de daha sürdürülebilir telefonlara doğru yeni bir adım atıyor.
Buna göre Apple, iPhone SE cihazlarında eritilmiş alüminyum kullanacak. Buradaki alüminyum, daha önce mümkün olmayan endüstriyel bir ölçekte eritilirken üretilen karbon miktarı azalacak.
Apple’ın son olarak satmaya başladığı her iPhone SE’de bu alüminyumun olup olmadığı kesin değil. Kesin olmayan bir başka durumsa şirketin aynı alüminyumu ileride üreteceği birimlere dahil edip etmeyeceği. Benzer şekilde Apple’ın bu alüminyumu diğer iPhone cihazlarında kullanıp kullanmayacağı da net değil.
Teknoloji devinin çevreci adımlarının benzerleri diğer telefon üreticilerinden de geldi. Örneğin Samsung, ambalajında geri dönüştürülmüş okyanus plastiği kullandı. Ayrıca birkaç parçasında geri dönüştürülmüş malzemeler kullanmaya başladı. Samsung bu malzemelere Galaxy S22 telefonlarının bazı parçalarında yer verdi.