“Gökbilimciler, görünmez, yeni bir galaksi keşfetti. Bu galaksiden gelen sinyallerin Dünyaya ulaşması 12.5 milyar yıl sürdü”
Gökbilimciler, daha önce hiç görülmemiş olan, erken evrendeki bir galaksinin izlerini keşfetti. Astronom Christina Williams liderliğindeki araştırmacılar daha önce görünmeyen bir galaksiyi ve belki de keşfedilmeyi bekleyen yeni bir galaksi popülasyonunu keşfetti.
Çalışmanın baş yazarı Arizona Üniversitesi gökbilimcisi Christina Williams, Atacama Large Millimeter Array veya Şili dağlarındaki yüksek 66 radyo teleskobunun bir koleksiyonu olan ALMA’yı kullanarak yeni hassas gözlemlerde hafif bir ışık bloğu fark etti. Galaksinin, muhtemelen çok uzakta ve toz bulutlarıyla gizlendiğinden şüphelendi.
Geçtiğimiz günlerde, Arizona Üniversitesi, bu galaksiyi tanımlamak için canavar, hayalet gibi kelimeler kullandı.
Bilim ekibi, ALMA’nın tespit ettiği sinyalin çok uzaktan geldiği için, Dünya’da bize ulaşmasının 12.5 milyar yıl sürdüğünü tahmin ediyor. Gözlenen emisyonun, genç bir galaksinin derinliklerinde oluşan yıldızlar tarafından ısıtılan ılık toz parçacıklarından kaynaklandığını düşünüyorlar. Dev toz bulutları galaksiyi tamamen görünmez yapan yıldızların ışığını gizler.
Bu büyük galaksinin gözlemlenmesi, bilim insanlarına, evrenin erken günlerinde bu kadar büyük galaksilerin nasıl oluştuğu hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı oluyor. Williams bu gizli galaksiyi, “kayıp bir bağlantı” olarak nitelendirdi. Williams, “gizli canavar galaksimiz, tam olarak, kayıp halka olması için doğru bileşenlere sahip” diyor.
Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nden ortak yazar Ivo Labbé, konu hakkında, şunları söyledi: “Galaksinin aslında Samanyolu kadar yıldızla dolu büyük bir canavar galaksisi olduğunu belirledik, ancak kendi galaksimizin, 100 kez hızında yeni yıldızlar oluşturan etkinlikle doluyduk.”
Elde edilen bulguları ekip, geçtiğimiz günlerde, The Astrophysical Journal’da yayımladı.
Ayrıca Williams, araştırmacıların bu nesneleri daha ayrıntılı olarak incelemek için, NASA’nın James Webb Uzay Teleskobunun (JWST) 2021 Mart ayında başlatılmasını beklediklerini söyledi. Bununla ilgili olarak, Williams, “JWST, toz örtüden bakabilecek. Bu nedenle, galaksilerin gerçekte ne kadar büyük olduklarını ve ne kadar hızlı büyüdüklerini öğrenebiliriz. Böylece, bu uzak canavarların oldukça yaygın olduğunu keşfedebiliriz” dedi.