Vücutta dengede olması gereken elektrolitleri korumak için ne yapmak gerekiyor?
Düzenli olarak su içmek oldukça önemlidir. Çünkü vücudumuzun %60’ı sudan oluşur ve bu suyun vücut sağlığına önemli katkıları vardır. Özellikle yaz aylarında susuz kalmamak gerekir. Daha da önemli olansa elektrolitleri korumak ve dengede tutmaktır.
Elektrolitler, vücut sıvılarında bulunan yüklü parçacıklardır. Metabolik süreç sırasında kullanılan pozitif veya negatif bir elektrik yükü taşırlar. Bunlar kalbin, kasların ve sinirlerin işlevlerini yerine getirebilmeleri için elektrik sinyallerini taşımaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca vücudun asit/bazını, yani pH seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur.
Vücuttaki elektrolitler arasında kalsiyum, sodyum, magnezyum, potasyum, klorür, fosfat ve bikarbonat yer alır. Eğer vücut susuz kalırsa bu önemli mineraller kaybolur. Bu durum kişinin kendini hasta hissetmesine ve başka olumsuz etkilere neden olur.
Ayrıca elektrolitlerin dengeli olması, vücudun en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Elektrolit dengesini etkileyen şeyler arasında sıvı alımı ve çıkışı, asit-baz dengesi, hormon salgılanması ve normal hücre fonksiyonları yer alır.

Bu yüzden düzenli olarak su içmek oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra elektrolit seviyelerine dikkat etmek de büyük önem taşır.
Elektrolitleri vücuda almanın çeşitli şekilleri vardır. Vücudun daha sağlıklı olması bakımından bunlara başvurmak gerekmektedir. Çünkü vücut, ter gibi yollarla elektrolitleri kaybeder. Bu nedenle vücudun kaybettiği elektrolitleri geri almak gerekiyor. Ayrıca bu sayede vücutta elektrolitler yüksek tutulur.
Dengede olmaması sağlık sorunlarını beraberinde getirir
Aksi halde yeterli elektrolite sahip olmamanın neden olacağı sağlık sorunları baş gösterir. Bunlar mide bulantısı, yorgunluk, kas krampları, baş ağrısı ve kan basıncı değişiklikleri gibi sorunlar olabilir.
Bununla birlikte elektrolit dengesizlikleri yaşlılar, böbrek, kalp yetmezliği, solunum yetmezliği hastaları ile yeme bozuklukları ve yanık hikayesi olan kişilerde yaygındır. Elektrolit dengesizliği riski durumunda elektrolitleri yiyecekler veya içecek tüketerek yenilemek oldukça önemlidir. Bunu sağlamak için sodyum, klorür, potasyum, kalsiyum veya magnezyum içeren gıdaları almak gerekir.
Elektrolit içeren yiyecekleri tüketmek, bunları vücuda almanın etkili yollarından biridir. Bu yiyecekler arasında ıspanak, narenciye, karpuz ve diğer yeşil yapraklı sebzeler ile meyveler vardır. Bununla birlikte elektrolit içeren sular, hindistancevizi suyu gibi sular, spor içecekleri, elektrolit tabletleri vb. elektrolit seviyesini artırmanın hızlı bir yoludur.

Öte yandan elektrolitin çok fazla olmasının da vücut için kötü etkileri vardır. Bundan dolayı elektrolitin dengeli olması riskleri en aza indirecektir.
Elektrolit dengesizliğinin bazı belirtileri vardır. Bunlar dengesizliğin türüne göre değişebilir. Ancak bazı yaygın belirtileri vardır ve bunlara dikkat etmek gerekir. İşte o belirtilerden bazıları.
Baş dönmesi.
Bilinç bulanıklığı.
Düzensiz kalp atışı.
Karın krampları.
Kas spazmları.
Kusma.
Mide bulantısı.
Tükenmişlik.
Sadece bilgilendirme ve eğitim amaçlı olan bu metin, herhangi bir tıbbı tavsiye veya sağlık tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Tıbbi bir durumla ilgili tüm konu ve sorularda her zaman bir doktora veya sağlık kuruluşuna danışılmalıdır.