“Bilim insanları 3,5 milyar yıl öncesinin en erken yaşam belirtilerini buluyor”
“Avustralya’daki fosillerde organik madde bulunmuştur”
Bilim insanları, Batı Avustralya’daki dünyanın en eski kayalarının bazılarında olağanüstü korunmuş mikrobiyal kalıntıları buldular. 3,5 milyar yıllık kayaların içindeki mikrobiyal kalıntıların keşfi, Dünya yaşamının nasıl ortaya çıktığı konusunda önemli ipuçları sunuyor.
Araştırmacılar organik maddeyi, Batı Avustralya’nın Pilbara bölgesindeki, dünyanın en eski fosilleri olan Dresser Formasyonunun stromatolitlerinde keşfetti.
Siyanobakterilerin oluşturduğu jeolojik yapı olan stromatolitler, 1980’lerde keşfedildiğinden beri biyojen kökenli olarak düşünülmekteydi. Bu yönde güçlü dokusal kanıtların olmasına rağmen, bu teori kanıtlanamadı. Çünkü korunan organik madde kalıntılarının kesin varlığı bilim insanları tarafından gösterilemedi. Ancak bulguların Jeoloji dergisinde yayınlanmasıyla, stromatolitlerin mikrobiyal oldukları kanıtlandı.
Avustralyalı Astrobiyoloji Merkezi araştırmacısı Dr. Raphael Baumgartner, keşfi heyecan verici olarak buldu ve “ilk defa, bu stromatolitlerin dünyadaki en eski yaşam için kesin kanıtlar olduğunu gösterebiliyoruz” dedi.
istisnai şekilde korunmuş
Araştırmacılar, inceleme yapmak için stromatolitlerin olağanüstü iyi korunmuş olduğu hava koşullarının altında, kayadan aşağıya doğru alınmış örnekler üzerinde, yüksek güçlü elektron mikroskobu, spektroskopi ve izotop analizi kullanarak incelemeler yaptı. Stromatolitlerin ‘istisnai şekilde korunmuş’ organik madde içeren piritten yapıldığı tespit edildi. Dr Baumgartner, çalışma hakkında “Matkap çekirdeği örneklerine bakmak eski mikrobik yaşamın mükemmel bir görüntüsüne bakmamızı sağladı” diyor.
Ayrıca araştırmacıların ifade ettiğine göre, böyle kalıntılar Dresser Formasyonunda daha önce hiç gözlemlenmedi ve mikroskopta kanıtları görmek inanılmaz derecede heyecan verici.
Pilbara’daki kayalar, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’ndaki, Mars 2020 görevine liderlik eden araştırmacılar tarafından da incelendi.
Avustralya’nın antik kayalıkları ve elde edilmiş bilimsel bilgiler, dünya dışındaki gezegenlerde de yaşamın nasıl, nerede başladığını açığa çıkarma konusunda bilim insanlarına önemli katkı sağlıyor. Özellikle Mars’ta yaşam aramak için ipuçları sunuyor.
Bilim insanları, yapılan çalışmanın “insanlık nereden geldi” sorusunu cevaplamasına yardımcı olduğunu söylüyor. Baumgartner, “Atamızı anlamak için yaşamın nerede ortaya çıkabileceğini anlamak gerçekten önemlidir. Ve oradan, başka nerede hayatın gerçekleştiğini anlamamıza yardımcı olabilir” diyor.