“Bilim insanları kanatları olan bir mikroçip üzerinde çalışıyor. Çevresel verileri toplayacak olan mikro uçucular, şimdiye kadar uçan araçlar arasında en küçüğü olacak. Çevreye dağılacak mikro uçucular hava kirliliğini, hava yoluyla bulaşan hastalıkları ve çevresel kontaminasyonu izleyebilecek”
Doğa bilim insanlarına ilham olan en önemli unsurlardan biri. Geliştirilen birçok bilimsel ve teknolojik araç ve gereçlerde doğadan alınan ilhamın izlerini görüyoruz. Doğada yer alan hayvanlar, bitkiler, hatta toprak ve kayalar bilim insanlarına buluş geliştirirken yardımcı olabiliyor.
Bilim insanlarının ilhamına konu olan şey şimdilerde hayvan kanatları oldu. Araştırmacılar yine uçan böceklerden aldıkları ilhamla uçan bir araç geliştiriyor. Bilim insanları kanatlara sahip olacak çok küçük bir mikroçip yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmada Northwestern Üniversitesi araştırmacılarının imzası var. Mühendisler, rüzgarla dağılan tohumların nasıl performans gösterdiğini inceleyerek mikro uçucuların tasarımını geliştirdiler. Üniversiteden geçtiğimiz günlerde bir açıklama geldi. Üniversite bu mikro uçucuları, insan yapımı uçan yapılar arasında şu ana kadar yapılmış olan en küçük yapılar olarak nitelendiriyor.
Doğadan ilham alınarak tasarlanan kanatlı küçük mikroçipler, çevresel verileri toplayacak. Çevreye dağılacak mikro uçucular hava kirliliğini, hava yoluyla bulaşan hastalıkları ve çevresel kontaminasyonu izleyebilecek. Mikroçipler kanatlı, pervane benzeri bir tasarıma sahip olacak. Ayrıca inişleri uçan bazı böceklerdeki gibi yavaşça olacak. Bunun yanı sıra tasarlanan kanatları sayesinde rüzgârda kolayca süzülebilecek. Bu özellikleri sayesinde mikroçipler veri toplamak üzere havada kalmaları için gerekli ve geniş zamana sahip olacak.
Ekip oldukça küçük olan bu aracın ayrıca küçük sensörlere, antenlere ve veri depolamaya sahip olabileceğini söyledi. John Rogers, çalışmada adı geçen yazarlardan biri. John Rogers konu ile ilgili olarak bazı açıklamalarda bulundu: “Amacımız, bu yeteneklerin son derece işlevsel, minyatür elektronik cihazları kontaminasyon izleme, popülasyon gözetimi veya hastalık takibi için çevreyi algılamak için dağıtmamıza izin vereceği fikriyle, küçük ölçekli elektronik sistemlere kanatlı uçuş eklemekti.”
John Rogers ve ekibinin üzerinde çalıştığı mikro uçucular aynı zamanda suda çözülecek malzemelerden yapılacak. Bu durum elektronik çöpleri temizleme sorunu karşısında verimli bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.
Doğanın bilime yönelik katkılarının sayısı oldukça fazla. Bilim insanlarının geliştirdiği buna benzer araçlar, gelecekte günlük hayatımızın bir yerinde kullanılacak. Araç doğada yer alan birçok unsurun birleşmesiyle oluşturuldu. Ekip, kum tanelerine bakarak mikroçipin boyutunu tasarladı. Bir kum tanesi kadar küçük olabilecek bir araç tasarlamayı istedi. Bazı böceklerde bulunan kanatları düşünerek mikroçipe kanatlar ekledi. Rüzgârda süzülen birçok nesneyi inceledi. Sonuç olarak kanatların araca benzer şekilde süzülme olanağını sunmasını amaçladı.
Buna benzer süreçler, birçok teknolojik ve bilimsel çalışmalarda yaşanıyor. Bakalım doğa sayesinde daha neler hayatımızda olacak.