“Bilim insanları Grönland’da inceleme yaparken 2,5 milyar yıllık bir yakuta ve içerisindeki grafite rastladı. Araştırmaları sonucunda yakutta eski yaşamın kanıtlarını ilk kez gördüler.”
Dünya’nın geçmişine yönelik birçok soru işareti var. İnsanların kafalarında oluşan sorular üzerinde yaşadığımız Dünya ile sınırlı değil. İnsanlar evren, gezegenler ve Dünya hakkında her zaman sorgulayıcı olmuştur. Tüm bunların nasıl ve ne zaman oluştuğu hakkında insanların içinde hep bir merak vardır.
Özellikle insanların ve başka canlıların yaşam alanı olan Dünya hakkında merak duygumuz oldukça fazla. Dünya var olduğundan beri Dünya hakkında birçok soru akıllara geliyor. Örneğin gezegen kimlere veya nelere yaşam alanı oldu, ne zamandan beri gezegenin üzerinde canlılar yaşıyor gibi soruları soruyoruz. Kısacası Dünya ilk gününden bu yana nasıl bir yaşam alanı oldu konusunda meraklı olmuşuzdur.
Bilim insanlarının bazı araştırma ve çalışmaları insanlık tarihi hakkında merak edilen bazı hususları aydınlatmaya yönelik oluyor. Buna benzer bir araştırma sonucunda bilim insanlarının elde ettiği bulgular konunun meraklılarını oldukça heyecanlandırdı.
Bilim insanları 2,5 milyar yıl önce oluşmuş bir yakutta eski yaşamın kanıtlarını buldu.
Eski yaşama ait izlere rastladılar
Keşfi gerçekleştiren araştırma ekibi, Kanada’daki Waterloo Üniversitesi’nden jeolog Chris Yakymchuk liderliğindeki bir araştırma ekibinden oluşuyor. Ekip bir süredir dünyanın bilinen eski maden yataklarından birinin bulunduğu Grönland’da çalışma yapıyor. Ekip incelemeleri sırasında burada 2,5 milyar yıllık bir yakuta ve içerisindeki grafite rastladı.
Daha sonra ekip bir tür saf karbon olan grafit içeren 2,5 milyar yıllık yakutun üzerinde çalışmalar yapmaya başladı. Çalışmanın sonucuna göre yakuttaki grafit mikroorganizmalardan oluşuyor. Araştırmacıların eski mikroorganizmaların kalıntılarından olan saf karbonu yani grafiti bulması önemli bir keşif olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre araştırmacılar yakutta eski yaşamın kalıntılarını ilk kez gördü.
Ayrıca araştırmacılar grafit ile yakutun oluşumu arasında bağlantılar kurdu. Onlara göre grafit, yakutun büyümesi için elverişli koşullar oluşturuyor. Bundan dolayı bu eski mikroorganizmalar yani grafit, değerli taşa yani yakuta önemli ölçüde katkı sağlıyor. Bu durum Dünya’daki yaşamın geçmişine yönelik önemli kanıtları bilim insanlarına sunuyor.
Araştırmacılar yakutla ilgili yaptıkları araştırmayı ve sonuçlarını geçtiğimiz günlerde bir dergide yayınladı.
Araştırma ekibinin lideri ve Waterloo Üniversitesi’nden jeolog Chris Yakymchuk, konu hakkında açıklama yaptı. Öncelikle Yakymchuk, yakutun içindeki grafitin oldukça eşsiz olduğunu ve yakut içeren kayalarda eski yaşamın kanıtlarını ilk kez gördüklerini belirtiyor. Bunun yanı sıra grafitteki karbondan yola çıkarak şunları söylüyor: “Bu grafitteki artan karbon-12 miktarına dayanarak, karbon atomlarının bir zamanlar eski yaşam olduğu, büyük olasılıkla siyanobakteriler gibi ölü mikroorganizmalar olduğu sonucuna vardık.”