Facebook’un politik gücünü gösteren 1400 belge New York Times tarafından ortaya çıkarıldı
Ocak 2018‘de Facebook CEO’su Mark Zuckerberg Facebook’daki sorunlara mevcut sorunlara dikkat çekerek “Facebook’u düzeltmek istiyorsak 2018’de yapacak çok işimiz var” açıklamasında bulunmuştu. Nitekim CEO yanılmadı da. 2018 Facebook açısından oldukça sıkıntılı bir yıl oldu. 2019 yılının da pek farklı olmayacağını söylemek için kehanete ihtiyaç yok.

İçerisinde olduğumuz yılda Facebook skandal üstüne skandallara imza attı ve başta ABD olmak üzere tüm dünyada büyük ses getiren “Facebook’u sil” kampanyalarına maruz kaldı. WhatsApp ve Instagram’ın da sahibi olan Sosyal Medya Devi Facebook, tam ortalık duruldu derken ABD’de yayın yapan New York Times gazetesinin elindeki sızdırılmış belgelerle adeta duvara tosladı.
New York Times’ın elindeki 1400 adet sızdırılmış belge aslında şirketin Kara Kaplı Defteri. Bu benzetmeyi yapmamızın temel sebeplerinden biri belgelerin büyük çoğunluğunun Facebook’un 2 milyar kullanıcısını nasıl yönlendirdiğine dair yönetim politikalarından bahsediliyor olması.

İçerik zararlı mı diye Google’a soruyorlar
Facebook diğer bir çok sosyal medya platformu gibi zararlı içerikler konusunda belirli algoritmalardan daha fazla moderatörlere yani insan işgücüne güveniyor. Ancak sızdırılan New York Times belgelerine göre bu moderatörler anlamadıkları bazı içerikleri Google Translate’e soruyor.
Bu gelişmeler sonucunda ABD’de Facebook aleyhine bir soruşturma açıldı. Facebook’un platformlarındaki içerik kontrolleri konusunda birçok hata yaptıklarını itiraf etti. Hatalara somut örnekler verecek olursak: Mesela Balkanlar’da bir grup ırkçılık yanlısı paylaşımlar yapıyor ve Facebook algoritması ve/veya moderatörleri buna dolaylı olarak göz yumuyor.
Bir darbe de Almanya’dan
Almanya’nın Facebook’un gizlilik ihlallerinden sonra inceleme istemesi ve sonrasında şirketi bir dizi denetleme sürecine tabi tutmasına pek şaşırmadık aslında. Avrupa Birliği gizlilik ve kişilik haklarının korunması konusunda ABD’ye göre daha duyarlı davranıyor. Özellikle GDPR konusunda katı yaptırımları olduğunu da dipnot olarak ifade edelim.
Ve 2019…
Her ne kadar 2018 yılı gizlilik konusunda skandallarla dolu bir yıl olsa da artık geride kalmak üzere. Umarız 2019 yılında başta Facebook olmak üzere tüm sosyal medya ve içerik platformları kullanıcılarının mahremiyetine saygı duymayı ilk amaç olarak kabul ederler.