“Facebook’un Messenger, WhatsApp ve Instagram’ı entegre etme planı göründüğünden daha zor olabilir”
Facebook, bu yıl WhatsApp, Messenger ve Instagram kullanıcılarının uygulamaları değiştirmeden birbirlerine mesaj göndermelerini mümkün kılma çabasının bir parçası olarak mesajlaşma servislerine ekstra bir güvenlik katmanı eklemeyi planladığını doğruladı. WhatsApp’in kurucu ortağı Brian Acton, bunun göründüğünden daha zor olabileceğini ifade etti.
Buna göre, Facebook Messenger ve Instagram mesajları, WhatsApp gibi uçtan uca şifrelenmiş olacak. Yani mesajlar gönderenin ve alıcının dışındaki hiç kimse tarafından görülemeyecek.
Ayrıca bu üç uygulama hala ayrı olacak. Ancak tek bir mesajlaşma platformu veya protokolü altında bir araya getirilecekler. Bu hedefin gerçekleşmesi için, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ve ekibinin yapması gereken çok şey olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda bunun yıllar alabileceği de düşünülüyor.
Bununla beraber, Facebook’un bu yılın sonuna veya 2020 yılının başlarına kadar işi bitirmeyi hedeflediği de düşünülmekte.
Facebook’un baştan sona şifreleme planı ve Messenger’ı şifrelemek isteği, çocuk istismarı suçlarını çözmede kanun yaptırımını zorlaştırdığı endişesini doğurdu. Bundan dolayı geçtiğimiz ay, İngiltere, ABD ve Avustralya’dan hükümet yetkilileri Facebook’tan bu çabalarını duraklatmasını istedi.
Facebook’un planı, şirketin bir dizi gizlilik skandalı için incelemeyle karşı karşıya kalmasıyla da ortaya çıkıyor. Geçen yıl yapılan açıklamalarda İngiltere siyasi danışmanlığı Cambridge Analytica’nın 87 milyon Facebook kullanıcısının verilerini izinleri olmadan topladığını ortaya koydu. Bazı kriptograflar da WhatsApp şifrelemesinin daha az güvenli olabileceğinden endişe duyuyor.
“olayları biraz faklı gördük”
Mart ayında Facebook’tan ayrıldıklarını açıklayan WhatsApp’ın liderliğini yapan Facebook Ürün Şefi Chris Cox, konuştuğu bir konferansta Zuckerberg ile çatıştığını doğruladı.
“Mark ve ben ikimiz de olayları biraz farklı gördük” diyen Cox, Facebook’ta 13 yıl geçirdikten sonra, sosyal medya dışında da bir şeyler yapmak istediğini belirtti. Bu faktörler, onun şirketten ayrılma kararını vermesinde etkili oldu.
Bununla beraber Cox, şifrelemenin “büyük” olduğunu, çünkü “büyük miktarda koruma” sunduğunu, ancak sektörün, insanları güvende tutmakla mahremiyeti nasıl dengeleyebileceğini araştırdığını da sözlerine ekledi. Örneğin, WhatsApp ile ilgili yanlış bilgilendirmenin Hindistan’daki linçlere yol açtığı ve mesajlaşma uygulamasının dijital okuryazarlığı teşvik etmekle birlikte iletilebilecek mesajların miktarını sınırlamasına neden olduğu bildirildi.
Cox, konu hakkında, “Bu sistemlerin artıları ve eksileri var ve … Hiçbirinde sert bir yönetici değilim” dedi.
Brian Acton, yabancı varlıkların seçime müdahale ettiğini belirterek, daha az şifrelemeye zorladı. Kötü aktörler teknolojiyi kötüye kullanmanın yollarını bulacak olsa da avukatlar, gazeteciler, doktorlar, aktivistler ve basın gibi iyi aktörlerin daha güçlü korumalara ihtiyacı olduğunu söyledi.
Yine Acton, “Daha fazla güvenliğe ihtiyacımız var. Daha az ihtiyacımız yok” dedi.