“Mystriosaurus kafatası, Jurassic timsahı soy ağacında doğru yerini aldı”
Dinozorlar devrine ait olan bir crocodile (timsah) fosili 1770’lerde Almanya’nın Bavyera kasabasında keşfedilmişti. Uzun burunlu kafatası fosili, keşfedildiği dönemde bazı karışıklıklara yol açtı ve fosil hakkında yeterli bilginin edinilmesi zorlaştı.
Aradan zaman geçtikten sonra, bilim insanları fosile yeni bir bakış açısıyla yaklaştılar ve fosili tanımladılar. Ancak 60 yılın ardından, günümüz bilim insanları fosile olan yaklaşımlarını ve bakış açılarını daha da geliştirerek, fosilin 60 yıldır yanlış tanımlandığını fark ettiler. Çalışmaları sonunda bilim insanları, dinozorlar devrine ait, uzun burunlu kafatası fosilini doğru yerine koymuş oldular.
İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nden bilim insanlarının da dâhil olduğu araştırmacılar tarafından, kafatasının, Jurassic dönemde tropikal sularda yaşayan, soyu tükenen Mystriosaurus laurillardi türüne ait olduğu belirlendi. Fosilin, son 60 yıl boyunca, Steneosaurus bollensis adında benzer bir türün parçası olduğu düşünülüyor.
Almanya ve İngiltere’den getirilen diğer fosillerle kafatasının karşılaştırmasını yapan bir analiz, ekibin bu yeni sonucu elde etmesine yardımcı oldu.
Almanya’daki Naturkunde Müzesi Bielefeld önderliğinde yapılan çalışma Acta Palaeontologica Polonica dergisinde yayınlandı. Aynı zamanda Paleontografi Derneği, Leverhulme Vakfı ve Kanada Doğa Bilimleri ve Mühendislik Araştırmaları Konseyi tarafından desteklendi.
Edinburgh Üniversitesinden Dr. Mark konu hakkında şunları söyledi: “Jurassic sırasında timsahların çeşitliliğini anlamak istiyorsak, Mystriosaurus gibi fosillerin karmaşık tarihini ve anatomisini çözmek gerekir. Biyolojik çeşitlilikteki 200 ila 180 milyon yıl arasındaki hızlı artışları hala tam olarak anlaşılamamıştır.”