Füzyon Enerjisine Yeni Adımlar
MIT (Massachusetts Institute of Technology)’den Füzyon Enerjisine Yeni Yaklaşım
Bilim dünyası füzyonla ilgili (füzyon-potansiyel olarak tükenmez ve sıfır karbonlu) uzun zamandır çalışmalar yapmakta. MIT ve yeni bir şirket olan ABD merkezli CFS (Commonwealth Fusion Systems)’in geliştirdikleri işbirliği sayesinde hayali kurulan füzyon teknolojisine bir adım daha yaklaşılması öngörülüyor.
CFS yatırımcıların desteğini almaya devam ediyor. Şirket, MIT ile gerçekleştirilen işbirliğinin bir parçası olarak yürütülen füzyon araştırmasını finanse edecek. Füzyon enerjisini hızlıca ticarileştirme ve yeni bir endüstri kurmak ilk hedefleri arasında.
MIT Başkanı L. Rafael Reif yaptığı açıklamada “İnsanlık, iklim bozulmasının artan riskleriyle karşı karşıya kaldıkça, dünya üzerindeki ortak geleceğimiz için bu vizyona hızlıca ilerlemek için bu ortak çalışmadan heyecan duyuyorum.” dedi.
Araştırmayla, 100 milyon watt veya 100 megavat (MW) füzyon enerjisi üretebilen kompakt bir makine yapmayı amaçlanıyor. Her şey planlandığı gibi giderse bu makine, dünyayı düşük karbonlu enerjiye giden yolda kurulabilecek bir füzyon santralinin tam ölçekli bir prototipini elde etmek için aşılması gereken teknik basamakları gösterecek. Füzyon santrallerinin yaygınlaşması, küresel iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarını büyük ölçüde engelleyerek artan enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir.
MIT ve CFS’deki araştırmacılar tarafındansüper iletken elektromıknatısların 3 yıl içerisinde geliştirilmesi planlanıyor. MIT ve CFS bu mıknatısları kullanarak SPARC adı verilen kompakt ve güçlü bir füzyon deneyi tasarlayacak. Deney, dünyanın ilk ticari güç üreten füzyon tesisinin bir önceki basamağı niteliğinde olacağından ayrıca bir öneme sahip.