Gece terlemelerine neden olan bazı şeyler ve çözümleri
Pek çok insan gece terlemelerinden şikayetçidir. Bu durumu yaşayanlar, uykuya dalmakta zorlanırlar veya terli uyanırlar. Gece terlemelerine neden olan bazı etkenler var. Bunları bilmek gece uykularının daha kolay geçmesine yardımcı olabilir. İşte ayrıntılar…
İyi bir uyku, insanın zihinsel ve fiziksel durumunu önemli ölçüde etkiler. Ruh hali, enerji, üretkenlik vb. durumlar iyi bir uykuyla beraber daha kaliteli bir hale gelebilir. Ancak geceleri terlediği için uykusunu iyi alamayan pek çok insan, bu ihtimalden uzaklaşabilir.
Gece terlemesi yaşayanlar genelde uykuya daldıktan birkaç saat sonra ter içinde uyanır. Bu durum kendini tekrar da edebilir. Bundan dolayı uykunun iyileştirici etkisi olumsuz bir hale dönüşür.

Rahatsız edici bu terlemelerin bazı nedenleri vardır. Bu durumun ilk akla gelen nedenlerinden biri yattığınız odanın sıcaklığıdır. Ancak uykusunda terleyenler için durumun bu kadar basit bir açıklaması yoktur. Çünkü klima, havalandırma gibi yöntemlerle odanın sıcaklığını düşürmek mümkün. Buna rağmen terlemeler devam edebilir.
Böyle bir durum söz konusu olduğunda gece terlemelerinin başka nedenleri akla gelecektir. İşte gece terlemelerinin yaygın olan bazı nedenleri.
Kullandığınız ilaçlar
Bazı ilaçların terleme gibi yan etkileri olur. Bunun sonucunda kullandığınız ilaçlar geceleri sizi terletir.
Tıbbi durumlar
İlaçlar gibi sağlığınızla ilgili herhangi bir durumun da sizi terletme ihtimali vardır. Anksiyete bozuklukları, uyku apnesi, uyuşturucu bağımlılığı, nörolojik durumlar ve daha fazlası gibi.
Aynı zamanda viral enfeksiyonlar da ateş yaptığından gece terlemesine neden olur.
Aşırı terleme (Hiperhidroz)
Hiperhidroz, terleme konusu geçtiğinde bahsedeceğimiz önemli tıbbi durumlardan biri. Bu durum, insanın zaman farkı olmadan aşırı terlemesine neden olur.
Stres
Aşırı stres, pek çok fiziksel etkiye neden olur. Gece terlemeleri bu etkilerden biridir. Bunun yanı sıra stresin hızlı nefes alma, yüksek kalp atış hızı ve uykuya dalma güçlüğü gibi etkileri de vardır.

Hormonal değişiklikler
Hormonal durumlarında bir değişme yaşayanların geceleri terleme olasılıkları yüksektir. Örneğin menopoza giren kadınlarda gece terlemeleri ortaya çıkar. Bunun nedeni kadının vücudundaki östrojen seviyelerindeki azalmadır. Benzer sonuç hamilelik sürecinde de ortaya çıkar.
Diyet ve alkol
Alkol sinir sisteminin işleyişini ve çekirdek vücut ısısını etkiler. Bu yüzden yatmadan önce alkol almak gece terlemelerine neden olabilir.
Bununla birlikte tek başına yiyeceklerin gece terlemelerine neden olacağı yönünde ihtimaller çok düşüktür. Ancak belirli yiyecek türleri, baharatlı ve aşırı yağlı yiyecekler, mevcut gece terlemelerinin durumunu kötüleştirir.
Yatak
Yattığınız yatağınız, çarşaflarınız veya yastıklarınız geceleri sizi terleten şeyler olabilir. Bu durumda kullandığınız eşyaları değiştirmeniz de yarar var.

Gece terlemelerine son vermek için…
Bu duruma son vermek için öncelikle gerçek nedeni bulmak gerekiyor. Nedenin ne olduğunu bildiğinizde çözüm üretmek daha kolay hale gelecek. Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz nedenlerle bağlantılı olarak bazı ipuçlarına yer vereceğiz.
Yatağınızı kontrol edin
Yatağınızın malzemesi, vücudunuzun daha fazla ısınmasına neden olur. Bu da sizi daha fazla terletir.
Aynı zamanda battaniye, yorgan veya yastıkları da kontrol etmek de yarar var. Çünkü bunların da sıcaklık üzerinde etkileri olur. Ayrıca battaniye ve yorganlar odadaki klimadan gelen serin havanın vücudunuza ulaşmasını da engeller. Bundan dolayı uyuduğunuz yerin şartlarını incelemek, terlemeyi durduran bir çözüm olacaktır.
Odanızın sıcaklığını ayarlayın
Uyuduğunuz odanın sıcaklığını ayarlamanın önemli bir etkisi vardır. Özellikle odanın sıcaklığını düşürücü şeyler yaparak vücudunuzun doğal olarak soğumasını sağlayın.
Eğer odanızın sıcaklığını düşüremiyorsanız, soğuk veya ılık bir duş almanın da olumlu etkisi olacaktır.
Yatmadan önce alkol veya ağır yemeklerden uzak durun
Alkol ve ağır yemekleri yatmadan önce tüketmek, geceleri vücut ısısını artırır. Bundan dolayı yatmadan birkaç saat önce her ikisinden de uzak durmak gerekiyor. Böylece uyku sırasında terleme önemli ölçüde azalacaktır.
Sadece bilgilendirme ve eğitim amaçlı olan bu metin, herhangi bir tıbbı tavsiye veya sağlık tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Tıbbi bir durumla ilgili tüm konu ve sorularda her zaman bir doktora veya sağlık kuruluşuna danışılmalıdır.